Annons

Fängelset flyttar Trelleborg tillbaka till före år 2006

Jag är infödd trelleborgare, jag är osäker på hur många i kommunstyrelsen som också är det.
Publicerad 20 augusti 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) och Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren under Kriminalvårdens och kommunens gemensamma pressträff på Stortorget där de berättar om fängelseplanerna.
Kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) och Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren under Kriminalvårdens och kommunens gemensamma pressträff på Stortorget där de berättar om fängelseplanerna.Foto: Johan Nilsson/TT

Trelleborg var under min uppväxt en stad med dåligt självförtroende i skuggan av storstaden Malmö och Vellinge kommun, där friheten var större. En socialdemokratiskt styrd arbetarkommun med mindervärdeskomplex där ”Gummit” och hamnen tog, och till viss del fortfarande tar, stor plats.

En stad som levde upp en gång om året i samband med Mikaeli marknad.

Annons

När Moderaterna tog makten efter valet 2006 hände något, en försiktig optimism kunde anas.

Det började med bomässan Leva & Bo 07, där attraktiva bostadsområden på Stavstensudde, Västervång och Serresjö byggdes. Områden som definitivt har lockat hit nya kommuninvånare och återvändare som annars kanske bosatt sig i kringliggande kommuner i stället.

2011 fick vi äntligen motorväg till Malmö, vilket gjorde det lätt att bo i Trelleborg och arbeta i till exempel Malmö.

2015 kopplades Trelleborg till ”den stora världen” när den vackra nyrenoverade centralstationen öppnade och Pågatågen kom till stan. Nu fanns det möjligheter att på rimlig tid resa både till Malmö och till Köpenhamn. Trelleborg kändes inte längre som en sömnig småstad.

Under perioden 2006 till 2014 förändrades Trelleborg, i små steg, till en stad med framtidstro och med ökat självförtroende.

2020 tog Moderaterna åter igen makten, dock med tillåtelse av SD. Det ironiska är att de nuvarande utvecklingsplanerna påminner om det gamla ”sossestyrets”. Hamnen får återigen stor inverkan på kommuninvånarna till följd av planerna på ett truckcenter och en ny hamninfart på öster. Kommunledningen tycker även att det är en strålande idé att sälja sig till Kriminalvården och ta 50 hektar åkermark i anspråk för att bygga Sveriges till ytan största anstalt med argumentet att det genererar arbetstillfällen. Hur kan man som kommunledning stolt sälja sig för 300 arbetstillfällen när de negativa effekterna blir så pass mycket större?

Om fängelseplanerna genomförs så kommer kommunen att förflyttas tillbaka till före år 2006. Trelleborg kommer att tappa sin ”medvind” och positiva utveckling, Trelleborgs varumärke kommer att solkas och förlora sin attraktionskraft.

Följer man diskussionerna i sociala medier så kan man lätt tro att det handlar om öster mot väster, så är inte fallet. Oavsett var fängelset byggs så kommer hela kommunen att påverkas.

Trelleborgs kommun har en fantastisk utvecklingspotential och arbetar man för Trelleborgs kommuns bästa så kan man inte svika sina arbetsgivare och välja den enkla vägen och sälja sig till Kriminalvården.

Som trelleborgare och skattebetalare ställer jag högre krav!

Annons

Enligt Svenskt näringsliv ligger Trelleborg på plats 165 i företagsranking, där får ni ett tips: Arbeta med att göra kommunen attraktiv för småföretagare och underlätta etablering, utveckla samarbete med till exempel högskolor och universitet. Sälj in kommunen som en destination, marknadsför Söderslätt med gårdsbutiker, restauranger och bryggerier. En plats som lätt kan konkurrera med Österlen.

Det finns massor att göra för att fortsätta att lyfta och utveckla Trelleborg och på så vis locka hit nya skattebetalare.

Ett fängelse och ett truckcenter är inte rätt väg att gå.

Trelleborgs kommun är värd så mycket mer!

Peter

Annons
Annons
Annons
Annons