Annons
Insändare

Fängelse i Trelleborg – en utmärkt idé!

Nu när Svedala röstat nej till ett fängelse öppnas en möjlighet för Trelleborg att låta kriminalvården etablera sig i kommunen. Särskilt med tanke på att SD sitter i en nyckelroll i fullmäktige och partiet har ett stort stöd.
Publicerad 1 juni 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är positiv till ett fängelse i Trelleborg.
Skribenten är positiv till ett fängelse i Trelleborg.Foto: Mark Hanlon

En av SD:s viktigaste punkter i partiprogrammet är att man vill ha ett tryggare samhälle med bland annat hårdare straff (man får anta att hårdare straff betyder längre strafftider) och nu får man ett gyllene tillfälle att visa att man vill leva upp till sina vallöften. Längre fängelsestraff och en ökande befolkning betyder att det behövs fler fängelseplatser. För inte kan väl SD:s partiledning i Trelleborg och SD:s väljare i Trelleborg mena att det är upp till andra att ta ansvar för de idéer som finns i partiprogrammet? M har genom Rubin redan meddelat att man är intresserade att etablera ett fängelse i Trelleborg så att få igenom frågan i fullmäktige borde vara en smal sak.

Men även för oss som inte röstar på SD finns det mycket att vinna på att bygga ett fängelse i Trelleborg. Av reaktionerna i social media att döma kan man redan nu höra protester mot ett fängelse. Argument som att ”det får räcka med Rättspsyk”, ”brottslingar kommer att springa vind för våg och förstöra staden”, ”det påverkar Trelleborgs rykte negativt”, ”det förstör natur”, ”bostadspriser faller” och så vidare låter väldigt likt nejsidan i Svedala.

Annons

Men det finns redan fängelser i många städer. Kalmar, Borås, Ystad, Tygelsjö, Kristianstad och Haparanda för att ta några exempel. Förknippas dessa städer med sina fängelser eller är de städerna särskilt oattraktiva att bo i? Det finns redan ett häkte centralt i Trelleborg sedan 1985 som tar emot häktade från hela Skåne. Har det gjort att det finns fler kriminella som ”stör” och har det påverkat invånarna i staden på ett negativt sätt? Det är väl så att kriminalvården sköter sin verksamhet utan att allmänheten märker av det.

I stället kommer kriminalvården att bidra positivt på flera sätt. Inte minst genom sin personal. 300 av de skötsammaste medborgare du kan hitta kommer att jobba på fängelset. Anställa med ett fläckfritt förflutet som kommer att vilja bosätta sig på orten om de inte redan bor här. Fängelset kommer att behöva service, underhåll och om- och tillbyggnader. Något för lokala företagare? Avlopp ska rensas, kranar bytas, väggar flyttas, nya larm, kameror och lås med mera installeras. För att inte nämna själva byggandet av ett fängelse, väldigt många företag kommer vara involverade. Många personer i kommunen kommer att på något sätt jobba med eller på ett fängelse. De som inte redan bor på orten kommer att bidra med att tanka bilen, göra lokala inköp, gå en runda i centrum på lunchrasten och så vidare och kanske ge handeln i Trelleborg ett lyft?

Kriminella brukar inte vilja hålla till i närheten av fängelser heller, utan tvärt om. I möjligaste mån försöker man också placera intagna långt hemifrån för att göra det svårare för kumpaner att söka kontakt. De som sitter i fängelse är innanför murar och staket, inte utanför. Polisen kommer att synas oftare, inte minst genom att skjutsa personer till fängelset som inte hittar dit själva. Grannar kommer att få den mest skötsamma hyresvärden i landet.

Väldigt få rymmer från svenska slutna fängelser. Det händer nästan aldrig. Kriminalvårdens verksamhet är av naturliga skäl väldigt stängd och kommer inte att märkas av. Därför är det också många som har åsikter om ett fängelse, åsikter som inte sällan visar sig sakna grund i verkligheten. Däremot finns det mycket positivt med att låta en stor statlig myndighet med goda framtidsutsikter etablera sig i kommunen. När det dyker upp stora möjligheter gäller det att hoppa på tåget!

JA-sägare

Annons
Annons
Annons
Annons