Annons
Insändare

Europa öppnas eller stängs för svenska vårdtagare?

Insändare • Publicerad 13 september 2007

Enligt information i början av augusti arbetar socialdepartementet med en proposition, som jämställer vård i ett annat EU-land med vård i annat landsting. Bakgrunden är att svenskar har rätt att söka sjukvård inom EU.

Både regeringsrätten och EG-domstolen har slagit fast att EU:s grundläggande princip om fri rörlighet även gäller sjukvård. Den som får vård i annat land inom EU har rätt att få ersättning av hemlandets sjukförsäkring.

Annons

I början av september läste jag att tillstånd skall krävas för utlandsvård. Enligt ett förslag som nu väntas till årsskiftet skall det i fortsättningen krävas ett förhandstillstånd från försäkringskassan för att få ersättning för utlandsvård. Enligt de regler som gäller nu går det att ansöka om ersättning i efterhand. I mer än 90 procent av fallen sökte patienter ersättning sedan de kommit hem från sin behandling.

Tänker nu Sverige bryta mot både vad regeringsrätten och EG-domstolen slagit fast?

Sylvia Oscarsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons