Annons
Insändare

Ett vansinnigt beslut!

Insändare • Publicerad 13 juni 2005

De senaste åren har Maglarps vackra kyrka utanför Trelleborg varit rivningshotad, och den 10 juni beslutade Regeringsrätten att bifalla tillstånd för rivning. Därmed gick Regeringsrätten emot både länsrättens och kammarrättens tidigare domar som inneburit ett förbud mot rivning.

Regeringsrätten medger att kyrkan har ett kulturhistoriskt värde, då den i motsats till flertalet andra kyrkor är oförändrad sedan den byggdes, men menar ändå att skäl ej ges för att avslå rivningstillstånd. Länsantikvarie Tomas Ramberg är, liksom undertecknad, mycket besviken, och påpekar att detta vansinniga beslut är ett lagbrott, eftersom det finns ett skydd för kyrkor byggda före 1940. Ramberg befarar att det kan komma fler ansökningar om att riva kyrkor. Det är ytterst beklämmande att alltför många politiker, och nu även denna församling, tycks sakna förståelse för att äldre byggnader bör bevaras. Åtskilliga tusen profana byggnader av stort historiskt värde har skövlats det senaste seklet, men de flesta sakrala byggnader har emellertid skonats. Det vore en stor skandal om Maglarps kyrka skulle rivas. Nu när kyrkan blivit känd genom Wallanderfilmen "Innan Frosten", skulle kunna bli en turistattraktion.

Henrik Scheutz

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons