Annons
Insändare

Ett välskött och aktivt näringsliv gör ett land framgångsrikt och gott att leva i

Inläggen av Petter Birgersson på ledarsidan i Trelleborg Allehanda tycker jag nära nog alltid är sällsamt läsvärda!
Publicerad 9 april 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Medelsvensson har förvandlats till en kravmaskin, ljusår från den tid, kanske på 1950-1960-talet, när man gladdes över sin lilla kolonistuga eller när man fick råd att köpa en begagnad bil, skriver Lars-Olof Svedberg.
Medelsvensson har förvandlats till en kravmaskin, ljusår från den tid, kanske på 1950-1960-talet, när man gladdes över sin lilla kolonistuga eller när man fick råd att köpa en begagnad bil, skriver Lars-Olof Svedberg.Foto: Alexander Jonsson

De tar på ett sansat sätt upp problem som om de inte löses kommer att leda till fortsatta problem för Sverige, med fortsatt fallande position i ”välståndsligan”, ökande gnissel mellan och inom samhällsgrupper och allt mindre egen förståelse för livets villkor hos oss enskilda medborgare. Allt fler upplever att ”någon”, (läs gärna ”politikerna”) har en ren skyldighet att ordna allt för alla, utan att vi som enskilda medborgare skall behöva tänka och reflektera själva. Medelsvensson har förvandlats till en kravmaskin, ljusår från den tid, kanske på 1950-1960-talet, när man gladdes över sin lilla kolonistuga eller när man fick råd att köpa en begagnad bil. Alla tog förvisso inte studenten på den tiden men det rådde en yrkesstolthet även hos den som hade ett mera ”vanligt” yrke. Och det rådde en helt annan samhällsanda på den tiden!

På ledarsidan i TA (den 6 april) tar Petter Birgersson upp problemet med att medborgarnas förståelse för privata aktörer inom vård och omsorg är på bottennivå och pekar med rätta på att företagen i den branschen måste anstränga sig mera för att få förståelse för den insats man gör. Och visst kan man hålla med om den saken men jag tror att man först måste försöka få stopp på den stormflod av felaktig och ibland direkt falsk information som från den politiska vänstern sköljer över medborgarna i dag. Den informationen behandlar ordet ”vinst” som tydligen är något av det allra värsta som finns. Och då är det väl givet att genomsnittsmedborgaren, trots sin studentexamen, kan välja att ta den enkla vägen att tro på ”sin” politiker i stället för att själv försöka analysera det där med näringslivet och dess (eventuella!) vinster.

”Och det rådde en helt annan samhällsanda på den tiden!”
Lars-Olof Svedberg
Annons

Själv är jag bergfast övertygad om att ett välskött och aktivt näringsliv är det som gör ett land framgångsrikt och gott att leva i. Och näringslivets ”vinster” är i princip helt enkelt det som gör det möjligt för de politiker som förtalar(!) ordet ”vinst” att ha pengar att dela ut till medborgarna.... Men dagens politiker har väl till stor del också gått i det de kallar ”världens bästa skola”. Och tillhörde de inte där de verkligt studieengagerade blir det nog svårt för dem att förstå varför de inte skall tala illa om vinster…

Lars-Olof Svedberg

Annons
Annons
Annons
Annons