Annons
Insändare

Ett totalt misslyckande av kommunalfullmäktige

Den 24 maj 2010 kommer att bli ett datum som våra barn och barnbarn kommer att minnas som politikens misslyckande.
Insändare • Publicerad 28 maj 2010

Första gången hamnfrågan kommer upp i kommunalfullmäktige röstas ett godkännande igenom. Jag har nu i tre års tid lagt ner mycket tid på att se hamnprojektets för- och nackdelar. Det är ett projekt som har många frågor för framtiden. Det kan påverka staden och dess innevånare mycket negativt.

Kommunalfullmäktiges ledarmöter som jag uppfattar det följer sina ledare utan att ifrågasätta. Det måste vara mycket prestige då ledarna för de olika partierna trumfar igenom ärendet på ett (1) möte. När miljödomstolen var i Trelleborg två dagar var endast 2 procent av kommunalfullmäktiges ledarmöter närvarande. Det visar vilket intresse politikerna har i hamnfrågan. Ingen har begärt en ekonomisk analys av hamnens framtid. Ingen har begärt en ekonomisk analys av hur hamnen påverkar staden i framtiden. Ingen har begärt en ekonomisk analys av Sjöstaden som är en direkt följd av hamnflytten. Ingen har begärt en ekonomisk analys av hamnens tillfart från öster. Det är bara att konstatera

Annons

vilken ekonomisk okunnighet som råder i kommunens bestämmande organ. Här bestäms något utan att man har underlag tillräckligt så man kan se konsekvenserna av framtidens Trelleborg.

Miljökonsekvenserna är en annan fråga som inte är utredd. På mötet med miljödomstolen i Trelleborg framkom hur dålig uppföljningen genom mätningar som skett från hamnens utsläpp och trafiken till hamnen. Ingen utredning har skett hur miljön försämras genom tillfart från öster till hamnen. Ingen utredning hur den tänkta nya bostadsbebyggelsen nära hamnen påverkas. Ingen utredning hur innevånarnas hälsa påverkas genom den infrastrukturförändring som hamnens utbyggnad medför.

Ingen utredning har skett om hur i ton räknat transporterna i framtiden kommer att fördelas inom södra regionen. Ingen utredning har skett vilken form av transportmedel som kommer att användas. Ingen utredning har skett hur ekonomiskt de olika transportsätten kommer att hävda sig i framtiden. Ingen utredning har skett hur ledamöterna i kommunalfullmäktige är insatta i det som blir följden av hamnutbyggnaden. Politiker står inte i hög kurs i mina ögon.

Om ni nu skall var politiker som bestämmer för framtiden. Se då till att Ni får ett underlag från den stora kostnadskrävande apparat som kommunen är. Det skall främja innevånarna och inte bara bli ett prestigeladdat slutresultat.

Nilla Andersson
Ivar Ek
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons