Annons
Insändare

Ett styre ur kurs

Styret öppnade ett eget Facebookkonto för att ”nå ut med information snabbt och enkelt” berättade kommunalråd Ann Kajson Carlqvist (M) i TA (den 18 augusti).
Publicerad 8 november 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har gått igenom inläggen på det Facebookkonto som skapats av styret i Trelleborg.
Skribenten har gått igenom inläggen på det Facebookkonto som skapats av styret i Trelleborg.Foto: Skärmdump

Hur gick det då? En snabb genomsyn av inläggen de senaste två månaderna visar (förutom inlägg av allmän karaktär) påfallande många bilder på Kajson Carlqvist i olika sammanhang och kreationer. Flera inlägg visar henne där hon representerar externt. Få visar några kommuninvånare. Ett undantag är det om medarbetare som belönas efter 25 års förtjänstfullt arbete i kommunens tjänst. Av någon underlig anledning syns bara en av dem som belönas och då bakifrån, däremot syns Kajson Carlqvist tydligt i bild.

Men hur är det då med kärnverksamheten? Jag plockar fram SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) lista över vad som är, och inte är, kärnverksamhet i kommunerna. För varje verksamhet noterar jag antalet inlägg. Då ser det ut såhär:

”Men det förefaller som om styrets intresse är oproportionerligt riktat mot näringslivsfrågor, som inte är en kärnverksamhet.”
Pia Dahlbom Rebelo, Beddingestrand
Annons

Enligt SKR finns det tio obligatoriska åtaganden:

Social omsorg: tre inlägg, varav två om LOV (Lagen om Valfrihet) på särskilda boenden. Men är det konsekvent att propagera för att privatisera särskilda boenden samtidigt som kommunala Trelleborgs Energi AB börjat sälja solceller i konkurrens med privata bolag?

För-, grund- och gymnasieskola samt komvux: fyra inlägg; utbyggnad av Skegrie skola, två om den superduktiga kökspersonal som tävlat i White Guide, samt ”Backa barnet”, en modell för att säkerställa barns rättigheter. Alla dessa är säkert utmärkt viktiga, men notera att inget av inläggen rör den egentliga skolverksamheten. Inget om elever, inget om lärare eller lärande.

Plan- och byggfrågor: två inlägg, dels skyddsvallen som ska byggas längs kusten i västra Trelleborg, dels BCT (Business Center Trelleborg) det vill säga båda med koppling till styrets favoritprestigeprojekt, Sjöstaden och Östra Ringvägen. Och är det inte märkligt att en skyddsvall för bebyggelse som inte finns (Sjöstaden) prioriteras framför skydd för befintlig bebyggelse?

Vatten och avlopp: ett inlägg, ”styret tar sitt ansvar och höjer taxan”... ”Under många år när oppositionen styrde var taxan oförändrad och detta ser vi konsekvenserna av nu i form av eftersatt underhåll…”. Ursäkta? Jag trodde att M styrde även förra mandatperioden. Skyller man på oppositionen fem år tillbaka?

Renhållning och avfallshantering, Räddningstjänst, Biblioteksverksamhet: inget.

Bostäder: ett inlägg.

Miljö-och Hälsoskydd: två.

Krisberedskap, civilt försvar: Inget. Jag räknar inte de inlägg som gjordes efter stormen Babet; de är reaktion, inte beredskap. Tvärtom har styret halverat den avsättning på 100 mkr till en klimat- och miljöfond som var till för att möta framtida utmaningar i klimatförändringar och översvämningar.

Det finns fyra frivilliga åtaganden enligt SKR:

Annons

Fritid och kultur: två inlägg; ett om belysning på Vångavallen, ett ”styret värnar om idrottsföreningar” (det sista låter något märkligt efter alla turer om Pingvin och Skytteklubben). Kultur nämns inte alls, men jag har ett förslag: ”Styret lägger ner museet i Anderslöv”.

Energi: inget.

Sysselsättning: ett inlägg.

Näringsliv: Bingo! Hela tio inlägg behandlar näringslivsdagar, dito frukostar, träff med exploatörer, nya verksamheter till kommunen, Hamnens dag (stor bild på Kajson Carlqvist kramandes en jättestor nalle) med mera. Här ligger styrets fokus!

Det är naturligtvis glädjande att nya verksamheter flyttar hit och att arbetstillfällen skapas i kommunen. Men det förefaller som om styrets intresse är oproportionerligt riktat mot näringslivsfrågor, som inte är en kärnverksamhet. Har jag fel? Nej, detta är ju styrets eget konto (styret i Trelleborg) och torde spegla deras prioriteringar.

Kärnverksamheten och kommuninvånarna verkar man vara ganska ointresserad av. Att vi fått nya kommunalråd för demokrati och utbildningsfrågor märks inte. Snarare får man intrycket att Trelleborg nu har fått fyra kommunalråd med inriktning på näringslivsfrågor.

Styret syns vara lika mycket ur kurs som en färja från TT-Line.

Pia Dahlbom Rebelo, Beddingestrand

Annons
Annons
Annons
Annons