Annons
Insändare

Ett sorts bankrån

Insändare • Publicerad 27 december 2005

I media får man reda på vilka jättevinster bankerna gör. Därför är det synnerligen tråkigt att de är så gnidna in i minsta ärende.

Samtidigt som man drar ner på öppettiden i små bankkontor, såsom Föreningssparbanken i Trelleborgsområdet, ökar man kostnaden för bankfack till nästan dubbla kostnaden i samma kontor trots att man inte kan komma åt facken mer än några timmar i veckan. I stället borde man ju halvera beloppet.

Annons

Man har från Föreningssparbanken börjat skicka ut erbjudande om kreditkort baserade på MasterCard i stället för eller komplement till de tidigare "Minuten"korten som var baserade på Visa. Till skillnad från Visakorten måste man betala extra för att använda dem i uttagsautomater som inte tillhör Föreningssparbanken Till och med i de banker som fristående är samarbetspartner till Föreningssparbanken, alltså sådana som är försedda med Föreningssparbankens skylt och ek, men har namn som Sparbanken Finn exempelvis. Detta nämns inget om i "erbjudandena". Alla eventuella förmåner med dessa Master-Card kort såsom bensinrabatt på några kronor i månaden äts upp av några få besök på konkurrentbankernas uttagsautomater som dessutom finns i betydligt större antal.

Först har bankerna i stort sett tvingat oss in i ett plastkortberoende, därefter skall vi klämmas åt i stället för att underlätta användandet.

Man har tydligen inte insett värdet av kortanvändandet i relation till rånrisker och liknande, utan endast som en inkomstkälla.

Sannolikt ICA-bankkund inom kort

SVAR DIREKT: Bästa kund

Först och främst vill jag beklaga att du upplever att servicen försämrats hos oss. I det här sammanhanget vill jag dock peka på att FöreningsSparbanken har flest kontor av alla svenska banker. För att kunna behålla våra kontor på mindre orter behöver vi ibland anpassa öppettiderna efter kundunderlaget. När det gäller avgiften för bankfack så har den varit densamma under många år men vi har nu fattat ett beslut om att höja priset från och med nästa år.

Kreditkort, till exempel Mastercard, är ett bra komplement till bankkort med VISA. Med ett betal- & kreditkort kan du jämna ut utgifterna mellan månaderna. Dina inköp samlas på en räkning som du betalar i slutet av varje månad. Beroende på när i månaden du handlar innebär det att du får upp till 50 dagars räntefri kredit. Kortet ska således inte i första hand användas för kontantuttag. Du nämner i det här sammanhanget samarbetet med Sparbanken Finn och jag vill här förtydliga att Sparbanken Finn står utanför samarbetet mellan oss och sparbankerna.

Avslutningsvis är det mycket riktigt så att bankerna gjort goda resultat de senaste åren. Det är dock viktigt att komma ihåg att bankverksamhet också är en konjunkturkänslig verksamhet vilket innebär att bankerna ska tjäna pengar under goda tider för att ha i ladorna inför dåliga. Låt mig också påminna om att en del av FöreningsSparbankens vinst går tillbaka till det lokala samhället via våra största ägare, sparbanksstiftelserna. År 2004 fattade sparbanksstiftelserna beslut om att dela ut totalt 236 miljoner kronor, pengar som på detta sätt går tillbaka till det lokala näringslivet, forskning, utbildning, idrott och kultur.

Alexander Klein

Bankchef, FöreningsSparbanken i Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons