Annons
Insändare

"Ett rörligt och vaket släkte"

Trelleborgaren, fotografen och allas vår bokhandlare på torget Lars Höggren är en stor vän till min far.
Insändare • Publicerad 17 augusti 2012

En dag sa han till mig att i den här debatten om "Trelleborgare" borde jag göra ett inlägg baserat på min fars förord till en bok om Trelleborg i bilder. Boken måste vara gammal. Far säger att staden har fyra järnvägsstationer. Det gavs ut en liknande bok i samband med ett jubileum 1958 far skrev förordet i denna också.

I går läste jag äntligen förordet. Jag fick tårar i ögonen. Min far skriver och jag citerar valda delar.

Annons

"Trelleborg är inte bara en liten stad i Sverige. Trelleborg är också genom tågfärjetrafiken och stadens industrier ett världsnamn. Trelleborg är en kvalitetsbeteckning så god som någon.

Bakgrunden till detta kvalitetsmärke utgörs av staden Trelleborg, ett högst målmedvetet arbetande samhälle beläget så långt söderut man kan komma i Sverige. Här på tröskeln till Kontinenten med Östersjön i söder och i övrigt omgivet av en jordbruksbygd, som är den förnämsta i landet lever trelleborgaren ett ganska mönstergillt liv.

Trelleborgaren är genom närheten till kontinenten ett rörligt och vaket släkte som har föga kvar av slättbons omskrivna tröghet. Men i arv från denne behåller han kärleken till hembygden, till jorden och till hus och grund

Trelleborgaren är med rätta stolt över sin stad, som han förvisso sätter framför alla andra ställen på jorden och som han endast med beklagande lämnar för någon längre tid. Här vill han leva, här vill han bilda familj och här vill han dö.

För tusentals trelleborgare är ett eget hem på egen grund och med en jordbit att påta i ett mål att sträva efter. Många har förverkligat detta mål. Få svenska städer har förhållandevis så många bostäder av villatyp som Trelleborg.

Urtrelleborgarna betraktar sig som en förnämligare ras. De är kustbor i många generationer med fri horisont antingen de blickar ut över havet i söder eller över slätten i norr, odlad och brukad till sista kvadratmetern.

Detta industrisamhälle är förvisso ganska materiellt betonat men ansatser till kulturella ambitioner saknas ingalunda. De kulturella strävandena har burit frukt på ett sätt som är märkligt med tanke på att samhället ligger endast tre mil från en storstad."

Nilla Olsson
Sven Stahre genom Bengt Stahre
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons