Ett oppositionellt samarbete skulle ge bättre balans
Svar till Realistisk borgare (den 1 december).
Titeln på insändaren associerar till Petter Birgerssons ledare (den 23 november): "Regnbåge, allians eller walk over?".
Insändaren, som är anonym, har många ovanliga vinklingar.
Socialdemokraternas styre består av "betongsossar, fyllda av ismer och med avsaknad av personlig frihet, det är en enväldig s-makt som skall bortmanövreras".
Om oppositionen som i dag finns i Trelleborg, sägs att "personliga intriger tycks vara denna så kallade oppositions enda intresse". Men det finns ett till enda intresse, nämligen "att sitta av mötet och få arvode samt att hacka på personer inom m". Det är tunga och otäcka anklagelser mot de vanliga fritidspolitikerna, som kan ha många timmars obetalda förberedelser inför ett nämndsmöte. Och det blir liten tid över till intriger och förtal.
Och det som av många – inte bara av politiker – betraktas som samverkan och stöd från m till s, förklaras så här: att "m skaffat sig åtminstone lite insyn i vad s sysslar med utan att själv göra någonting" samt att "m har visat att de är intresserade av att driva borgerlig politik och har trasslat sig in i kommunhuset (s-borgen) på Rådhuset och rört om i grytan. M vill tydligen någonting" anser den realistiske borgaren.
En annan förklaring kan ju vara, att grytan i rådhuset var kryddad med så lockande ingredienser, att m rent av föll ner i den.
Enfrågeparti kallas felaktigt ett parti, som prioriterar en speciell fråga, som andra inte bryr sig om. Partierna i de beslutande församlingarna kommunfullmäktige, regionfullmäktige eller riksdagen, är automatiskt flerfrågepartier, eftersom dess politiker måste sätta sig in i och arbeta med alla de politiska samhällsfrågor som finns på dagordningen.
Mest förvånande i insändaren är, att den realistiske borgaren i sin argumentering helt bortser från att valet 2002 just gav möjligheten till en stark samlad opposition, om m inte valt en annan väg, ett vägval som gör att många inte längre litar på partiet.
Ett oppositionellt samarbete av något slag skulle utan tvekan ge en bättre balans i Trelleborgspolitiken och besluten.
Det gäller ju alla oss medborgare i sta'n, och valsiffrorna visade tydligt, att halva stan stödde s och men andra hälften stödde faktiskt de andra partierna.
Bodil Francke Ohlsson