Insändare

Ett nytt Teckomatorp?

Står vi inför ett nytt fall av markförgiftning i Trelleborg på den så kallade sockerbrukstomten, där Trelleborgshem planerar att bygga flera höghus?
Insändare • Publicerad 7 november 2008

Resultatet av provborrning i marken är skrämmande (men för en del inte

förvånande).

I marken finns mycket giftiga och cancerogena ämnen som, enligt tidningen, vida överstiger de värden som gäller för mark som skall användas till bostäder. Bland ämnena finns till exempel arsenik, bly, cancerogena kolväten, cadmium, koppar.

För dem som tidigare varit verksamma i de dåvarande industrilokalerna är detta ingen överraskning. Giftiga rester finns enligt uppgift över ett stort område. Därför är folk undrande till att Trelleborgshem tar beslut om byggnation innan man först noga har undersökt marken och detta har tidigare varit uppe i flera insändare. Miljökontoret har helt riktigt slagit larm till Trelleborgshem, vilket är deras skyldighet att göra. Men Trelleborgshem reaktion är något anmärkningsvärd mot bakgrund av det allvarliga hotet mot miljö och hälsa. Om de planerade höghusen ändå skall uppföras måste detta föregås av en omfattande sanering så att alla miljöskadliga och hälsofarliga ämnen grävs upp och bortforslas under kontrollerade former.

Men delar av denna förgiftade tomt har redan bebyggts för LSS-boende.

Trelleborgshem måste nu redogöra för om man då genomförde markundersökningar där innan bygget startades? I så fall skall dokumentationen över detta redovisas.

Hela denna fråga är allvarlig och riskerar att vanäras och skämmas om den nu också skall präglas av prestige. Är det inte viktigare att värna om människors rätt till en säker, giftfri miljö!

Flera undrande
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.