GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett nytt bottenrekord i Trelleborg

”Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och deras eget liv. Området omfattar bland annat frågor om makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.”
Publicerad 3 december 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har reagerat på bristen på jämställdhet i Trelleborgs kommunfullmäktige och i nämnderna.
Skribenten har reagerat på bristen på jämställdhet i Trelleborgs kommunfullmäktige och i nämnderna.Foto: Andreas Mårtensson

Detta kan läsas på regeringens hemsida och år 2022 borde detta vara en självklarhet för alla. Men i Trelleborgs politiska värld är det sannerligen ingen jämställdhet.

Under förra mandatperioden var Trelleborgs kommunfullmäktige sämst på jämställdhet i hela landet. Nu har ett nytt bottenrekord i jämställdhet slagits. Den politiska majoriteten – bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – har nämligen utsett vilka som ska representera deras partier i kommunens olika nämnder och kommunstyrelse.

Sverigedemokraterna har tre platser i kommunstyrelsen och sex ordinarie platser i de nämnder som finns närmast invånarna. Alla platser är besatta av män.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är lite bättre. Av de 23 platser partierna har i kommunstyrelsen och de nämnder som finns närmast invånarna i Trelleborg, är det utsett 18 män och 5 kvinnor.

”Det har inte hänt speciellt mycket under de senaste åren när det gäller jämställdheten i Trelleborgs politiska värld.”
Magnus Quick

18 personer har utsetts till nämndsordförande, vice ordförande eller andre vice ordförande i de aktuella nämnderna. 15 är män och tre är kvinnor.

Några ljusglimtar finns i de styrande partiernas jämställdhetsarbete: Ann Kajson Carlqvist (M) är kommunstyrelsens ordförande och i de sex nämnderna finns det äntligen en kvinnlig ordförande när Ann Lundström (KD) tar över ordförandeskapet i bildningsnämnden.

Hur ser det då ut för Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Vårt Söderslätt när det gäller kvinnorepresentation i de olika nämnderna? Svar: 12 män och 12 kvinnor. I kommunstyrelsen är siffran sämre. Där är det sju män och två kvinnor (båda från S) som representerar oppositionen.

Det har inte hänt speciellt mycket under de senaste åren när det gäller jämställdheten i Trelleborgs politiska värld. Jag väljer därför att fortsätta att uppmärksamma dessa dystra siffror med en förhoppning om bättring. Det är trots allt 101 år sedan det första valet till andra kammaren genomfördes och där kvinnor för första gången deltog.

Magnus Quick