Annons
Insändare

Ett gott råd till dig, Mathias Andersson (SD) – läs läroplanen

Svar till Mathias Andersson, Magnus Isgren och Camilla Rosengren (SD) (den 1 juni).
Publicerad 5 juni 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mathias Andersson (SD).
Mathias Andersson (SD).Foto: Peter Ottosson

I en debattartikel i TA skriver SD om olämpligheten att vuxna män utklädda till kvinnor läser sagor för barn och att en av dessa män dessutom kallar sig ”skamlös”. I sin iver att försvara sin klåfingrighet i att stoppa bibliotekets val av sagoberättare får vi bland annat veta att:

”Inom skolan börjar man lära sig om puberteten och vad som händer med kroppen i mellanstadiet. När man börjar prata och lära sig mer om det som till vardags kallas sexualkunskap, där man berör samspel och ansvar, då går eleverna på högstadiet, årskurs 7-9 i åldrarna 13 till 15 år. Enligt oss sverigedemokrater mer passande ålder än två till sju år.”

Annons

Men detta stämmer inte alls! Det borde ju du, Mattias Andersson, känna till. Du titulerar ju dig numera både som pedagog och som kommunalråd med ansvar för utbildning och kultur. Om man går till Skolverkets hemsida så står att läsa om ämnet biologi i Läroplanen för grundskolan:

”Centralt innehåll, i årskurs 4-6, Kropp och hälsa: Människans pubertet, reproduktion, sexualitet och identitet samt frågor om relationer, kärlek och ansvar.”

Ett gott råd till dig, Mattias, och dina partikamrater är att även studera läroplanens texter i ämnet Samhällskunskap i årskurs 4-6;

”Sociala roller och normer i olika sammanhang, till exempel inom familjen och i vänskapsrelationer. Könsroller, jämställdhet och sexualitet.”

Rolf Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons