Annons
Insändare

Ett enklare och effektivare skattesystem

Kommentar på ledare i Trelleborgs Allehanda torsdagen den 23 juli där Petter Birgersson tar upp den kommande skattereformen och att den skall gynna dem som skattar vitt.
Publicerad 4 augusti 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Bosse Nilsson

Överenskommelsen från januari 2019 mellan regeringspartierna samt Centern och Liberalerna innebär att en omfattande skattereform skall genomföras. Reformen skall bland annat öka sysselsättningen och antalet arbetade timmar med sänkt skatt på jobb och företagande.

För de flesta invånarna i vårt land så finns det säkert ett behov av ett enklare skattesystem. Skattereformen från 1990/91 som byggde på likformighet har i hög grad urholkats. Riksrevisionen lämnade i en rapport 2010 att över 500 förändringar hade genomförts och det är svårt för den enskilde att beräkna förändringarna i sin nettoinkomst vid en förändring av sin bruttoinkomst, det vill säga marginalskatten. En av anledningarna är utformningen av grundavdrag och jobbskatteavdrag som gör att de är svårförståeliga och komplicerade för oss.

Annons

En annan komplexitet i skattesystemet är att det åtminstone finns fem olika skattesatser för kapitalinkomster

Generell skattesats (aktieutdelning etc.) och ränteavdrag 30 procent, utdelning och avkastning från onoterade bolag 25 procent, reavinst fastigheter 22 procent, utdelning och avkastning från fåmansbolag 20 procent, avkastning pensionssparande 15 procent.

Införandet av investeringskonto (ISK) innebar också att investeraren beskattas med den schabloniserade avkastningen löpande.

För år 2020 där vederbörande betalar statlig skatt är marginalskatten (snittet i kommuner och regioner) 52,28 procent och för arbetsgivaren tillkommer sociala avgifter med 31,42 procent, varav 10,21 utgörs av ålderspensionsavgift. Man bör kanske också räkna in momsen, eftersom inkomsten förr eller senare kommer att konsumeras.

Det finanspolitiska rådet som är en expertmyndighet under regeringen har med anledning av coronapandemin konstaterat att vårt land får en högre statsskuld till följd av de åtgärder som satts in för att motverka effekterna av pandemin. Finanspolitiska rådet betonar att det på längre sikt är viktigt att få ned skulden och då behöver ekonomin växa.

Förslagen från de Finanspolitiska rådet är:

  • Att man har enhetlig inkomstskatt upp till gränsen för statlig skatt
  • Att man sänker den statliga skatten från 20 till 5 procent
  • Att man har en likformig beskattning av förvärvs- och kapitalinkomster
  • Att man har en enhetlig momsnivå på 21 procent
  • Att beskattningen av kapitalinkomster, inklusive inkomster i form av hyresvärdet av boende i småhus, bostadsrätt och ägarlägenhet, får en enhetlig skattesats
  • Att fastighetsavgiften, som är en fastighetsskatt, görs om och kommer generellt att bli högre än förut.
  • Att begreppet fastighetsavgift tas bort
  • De förändringar i skattesystemet som det Finanspolitiska rådet har tagit fram rör individbeskattningen och inte bolagsbeskattningen. Bolagsbeskattningen är beroende av omvärlden och det finns anledning att tro att den kommer att förändras, bland annat beroende på pågående diskussioner på internationell nivå.

Finanspolitiska rådet har tagit fram ett förslag på individnivå för att göra skattesystemet enklare och samhällsekonomiskt effektivare och rättvisare. Skattesystemets förändring är på gång och Finanspolitiska rådets rekommendationer är intressanta

Tommy Bengtsson,

Beddingestrand i augusti 2020

Annons
Annons
Annons
Annons