Annons
Insändare

Ett arv att förvalta

Insändare • Publicerad 26 augusti 2005

Tisdagen den 16 augusti, mitt under kvällsgudstjänsten i klostret i Taizé, knivmördades broder Roger av en psyksjuk kvinna och avled omedelbart.

En vecka senare följde 10 000 människor honom till gravsättningen på byns lilla kyrkogård.

Annons

I Trelleborgs församling, Svenska kyrkan, tändes söndagen den 21 augusti ett extra ljus bland tacksägelseljusen för de avlidna.

För oss tre står Taizé för försoning, andlighet, kärlek, samtal, tystnad, gemenskap och mystik.

Kort sagt är Taizé i Franska Loiredalen nära Cluny en livets plantskola där särskilt unga människor samlas i tusental varje vecka. Varje vecka i Taizé är en påskvecka, där veckan avslutas med långfredag och livets seger i söndagens Påskmässa.

Viktigt att uppmärksamma är alla de samtal och möten som äger rum mellan kristna kyrkor och samfund. Detta gör Taizé till kanske världens viktigaste ekumeniska mötesplats.

Broder Roger var grundare av Taizérörelsen och startade sitt verk mitt under andra världskriget. Signifikativt är att han hjälpte judar och andra flyktinggrupper under kriget, likväl som han hjälpte tyskar att komma hem igen efter kriget.

Ur detta arbete växte en ekumenisk kommunitet fram, som under 60-talet fann sin form i teologi och den musik som vi kallar Taizés egen.

Vid våra personliga möten med broder Roger fick vi möta en modig man som vågade följa Guds väg, även om kommuniteten tog en annan väg än som var tänkt från början. Taizé står för en öppen plats förankrad i tro och helighet.

Se där ett arv att förvalta för framtiden.

Britt-Mari "Tjappe" Larsson,

församlingspedagog,

Annons

Gustaf Centervall,

kyrkoherde

Annette Öderwall,

pastorsadjunkt

Trelleborgs Församling,

Svenska kyrkan

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons