Annons
Insändare

Ett Akkahus mitt i stan

Det är beundransvärt att byggnadsnämnden försöker uppfylla en mans dröm om ett ”vackert” Akkahus mitt i centrum.
Publicerad 10 mars 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten lyfter fram Jakriborg som hus som passar i en stadskärna.
Skribenten lyfter fram Jakriborg som hus som passar i en stadskärna.Foto: Anders Johansson

Det finns många ord om denna byggnad som presenterats, men vackert är nog det sista man kan ta i mun, mardröm för de flesta som bor i centrum.

Om man nu tvunget vill bygga i centrum, se då hur man byggt i Jakriborg som ligger strax utanför Lund, byggda på 1990-talet, dessa är vackra byggnader passar in i stadskärnan. En tiovåningsbyggnad platsar helt och hållet bland de andra Akkahusen.

Annons

Om nu bygglovet går igenom, passa då på att ansöka om att asfaltera gräsmattan i Stadsparken för parkeringar, riv scenen och ta bort fågellivet, detta kan störa de boende i huset. Eftersom ni moderater ändå är i rivningstagen, så står det en byggnad sidan om planerade höghuset som stått där för länge, Vattentornet!

Har träffat ett par andra före detta moderater som hoppade över till SD när ”öppna era hjärtan” kom upp och de är än mer besvikna, dels på byggnader men speciellt på ett fängelse i Trelleborg. Dessa var helt övertygade att fängelsefrågan aldrig skull stöttas upp av SD, själv blev jag också förvånad över deras beslut.

Att jag är kraftig motståndare till fängelset har knappast någon undgått, här kommer förklaringen:

I slutet av 1970-talet följde jag med min far som jobbade som chaufför på Skånemejerier, och ett av ställena vi levererade till var Tygelsjöanstalten. När vi lastat av mjölken och skulle köra iväg, visar det ett par interner stod i vägen varför far tutade ett par gånger utan att dessa flyttade sig. I stället gav de sig på oss och bankade på bilen och försökte öppna dörrarna, varpå far skrek ”lås dörren, lås dörren” och gasade iväg. Kan tro att det var svårt att hitta låsknappen i en paniksituation, trots att den bara var sidan om en. Dagen efter så fick far ta en helt annan rutt av säkerhetsskäl.

Tänk då att Tygelsjöanstalten är en öppen anstalt! Kriminalvården är generös med permissioner och när samma typer av klientel samlas i Trelleborg för besök, är det stor risk att utsättas för samma sak som jag upplevde.

Tittar man på en annan risk, fritagningsförsök så kan man konstatera att detta är idealiskt i Trelleborg, dels för att kriminalvårdens bilar är lätta att känna igen, underbemannad polis, och flyktvägar.

”En tiovåningsbyggnad platsar helt och hållet bland de andra Akkahusen.”
Chico Apostolovski

Nu till något helt annat, Trafikverket, man kan tycka vad man vill om denna myndighet, men de kan åtminstone två saker, nämligen läsa karta och räkna, att 7 km är mer än 2 km.

Allehanda skriver (den 2 mars) att man kommer att utöka antalet kommunfullmäktigeledamöter från 51 till 61, trots att detta inte behövdes, där tror jag att de har fel.

Helt övertygad om man hittat fem personer som kan räkna och fem som kan läsa karta, därav fler ledamöter, men det hade varit billigare skicka befintliga på Komvux.

Slutligen, moderater och SD, ni lär inte få min röst i lokalvalet ens om ni har en hel syjunta som kandiderar.

Chico Apostolovski

Annons
Annons
Annons
Annons