Annons
Insändare

Erkänn problemen!

Pirjo Olsson undrade i en insändare i TA (den 5 mars) om det är på grund av sparåtgärder eller läkarbrist, som akuten i Trelleborg stänger klockan fyra på vardagarna (på helgerna är det stängt).
Publicerad 16 mars 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har reagerat på en tidigare insändare om akutens öppettider.
Skribenten har reagerat på en tidigare insändare om akutens öppettider.Foto: Tomas Nyberg

Sjukhuschefen Marco Brizzis svar skapar dessvärre ännu fler frågetecken.

Han svarar att akuten har öppet mellan klockan åtta på morgonen och klockan åtta på kvällen för dem som är akut sjuka och är över 16 år. (De som är yngre hänvisas till Malmö eller Ystad.) På helgerna är det stängt.

Annons

Samtidigt skriver Brizzi att om man är ”med om en olycka eller skada” och klockan är över 16, så ska man vända sig till akuten i Malmö eller Ystad.

Marco Brizzi förnekar att öppettiderna är ett resultat av besparingar eller läkarbrist. Han skriver att det är hans och lasarettets uppdrag att använda de resurser man har "såväl ekonomiska som tillgång till medarbetare så klokt som möjligt för att åstadkomma så stor samhällsnytta som möjligt i alla lägen".

Frågetecknen radar omedelbart upp sig:

1. Vad gör man på akuten mellan klockan 16 och 20?

2. Vad är det för skillnad mellan att vara akut sjuk och att vara med om en olycka eller skada?

3. Om den bristfälliga tillgängligheten till akutsjukvården i Trelleborg inte beror på besparingar eller läkarbrist, vad beror den då på? Då måste väl den låga produktiviteten bero på ineffektivitet? Att regionen misshushållar med den personal som arbetar med patienterna, att man inte har rätt kompetens på rätt plats, att man har för tung administration med för många som arbetar med helt andra saker, att man alltså är på tok felorganiserad?

4. Vad menas med "så stor samhällsnytta som möjligt"? När Sveriges sjukvård slukar enorma belopp varje år samtidigt som många allvarligt sjuka får vänta länge på att få hjälp.

Vi är ett av de läkartätaste länderna i världen. Skattebetalarna sliter ihop till de högsta sjukvårdskostnaderna i Europa. Det är bara de tre superrika länderna Schweiz, Norge och Luxemburg som har något högre kostnader. Men till skillnad från Sverige tar dessa länder hand om sina patienter på ett föredömligt sätt – och dessutom tar de emot betydligt fler patienter än vi per år och capita!

Av 35 jämförda länder är det bara två länder som har ännu större problem med köer och väntetider än vi – Irland och Storbritannien.

Så hur i herrans namn kan det komma sig att riksdagen inte sätter i gång och vråljobbar för att lösa detta gigantiska samhällsproblem? Och slutar att ”kasta pengar på problemen”, som nedanstående institut skriver om Sverige.

Annons

Det sjukhuschefen i Trelleborg snarast kan göra för att sluta vilseleda medborgarna – och utan att slösa bort en enda krona – är att ändra beteckningen ”akutmottagning” till ”dag-akut”.

Marianne L-Bergström

Fotnot: Euro Health Consumer Index (EHCI) gör regelbundet mätningar och analyser för att hjälpa sjukvårdskonsumenter att få bättre insyn i och kunskap om sitt lands sjukvård och dess kvalitet. Baserat på inte mindre än 46 olika parametrar jämförs och rankas 35 länders sjukvårdssystem sedan år 2005.

Fotnot 2: Sjukhuschefen Marco Brizzi har erbjudits möjlighet att bemöta insändaren och hänvisar till sitt tidigare svar.

Annons
Annons
Annons
Annons