Annons
Insändare

Ensam är inte stark

Insändare • Publicerad 15 februari 2007

Det är skrämmande det som håller på att ske med vår svenska modell där vi sen lång tid tillbaka framgångsrikt reglerat villkoren på arbetsmarknaden med kollektivavtal.

Sedan oktober 2006 har vi en borgerlig regering i Sverige och tvärt emot vad man utåt påstår så är deras dolda agenda att försvaga vår svenska fackföreningsrörelse så pass mycket att den inte längre kan spela samma viktiga roll för att skapa en stabil situation på arbetsmarknaden.

Annons

Detta gör man bland annat genom att höja avgiften till en A-kassa som redan är kraftigt överfinansierad och detta resulterar i att många medlemmar tyvärr funderar på att lämna facket och det är verkligen att spela den borgerliga regeringen i händerna.

Många resonerar tyvärr väldigt kortsiktigt när man säger att man inte har råd att vara kvar, när man tvärtom borde inse att är det någon gång man inte har råd att stå utanför så är det nu.

När man pratar med medlemmar som står i begrepp att lämna facket och man försöker att få dem att ändra sig så är svaret väldigt ofta att man kan klara sig lika bra utan att vara med i facket.

Visst, detta är till en viss del sant men bara så länge det finns så många av oss som inser faran och solidariskt stannar kvar och betalar vår avgift för att ha kvar en stark fackförening som kan fungera som en stark förhandlingspart gentemot arbetsgivaresidan.

För det kan väl inte vara så att folk som väljer att stanna utanför på fult allvar tror att arbetsgivaren av ren godhet kommer vilja fortsätta att förhandla med en fackförening som kraftigt minskat sin medlemskader och inte längre representerar majoriteten av LO-kollektivet?

Då kommer det att bli svårt att försvara våra kollektivavtal och vi hamnar i ett kallt samhälle där var och en får klara sig själv och arbetsgivarna troligtvis kommer att spela ut oss mot varann för att få så billig arbetskraft som möjligt.

Detta kommer att resultera i en nedåtgående lönespiral.

Det finns en stor grupp på arbetsmarknaden som är i sina bästa år och fortfarande friska och attraktiva på arbetsmarknaden, och har lätt för att få en ny anställning om det behövs men det finns en stor grupp som inte är så attraktiva på arbetsmarknaden längre och då tänker jag på de äldre, ofta utslitna som visserligen är rutinerade men blir ju mycket oftare sjuka så om dessa grupper vill ha jobb i ett samhälle där facket är kraftigt försvagat så blir det till villkor som är sämre och ibland mycket sämre.

Det finns ju också en stor grupp yngre och orutinerad arbetskraft som kommer att få svårt att hävda sina rättigheter på en arbetsmarknad utan ett starkt fack.

Så du som funderar på att lämna eller redan gjort det, tänk ett steg längre för jag tror inte ett samhälle utan en stark motpart till arbetsgivaresidan blir ett bra samhälle att leva i.

Annons

Så tänk om…inte för oss andras skull utan för er egen och era familjers skull för är det något ni inte har råd till så är det att stå utan en stark fackföreningsrörelse.

Ensam är inte stark men tillsammans blir vi starka

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons