Annons
Insändare

En väckarklocka på det dukade bordet

Insändare • Publicerad 8 november 2007

I flera artiklar har vi informerats om eftersatt underhåll av kommunalt ägda byggnader, ej fungerande ventilation, flerårig vattenläcka i badhuset, mögel och åter mögel på flera platser.

Det var det dukade bordet alliansen fick.

Annons

Nu i budgettider en efterföljare i Catherine Perssons med s-kamraters idé, att genom utdelning från kommunala bolag föra över pengar till kommunens budget. Varför detta förslag nu?

De kommunala aktiebolagen har en obefintlig företagsekonomisk ägarstyrning och har mer än en amatörmässig juridisk maximal organisation i penninghantering.

Självfallet ska man skapa en koncern, där moderbolaget äger alla kommunala aktiebolag. Det är så man förvaltar en organisation. Genom att lämna eller erhålla koncernbidrag, söker man uppnå högsta möjliga vinst i totala verksamheten till lägsta möjliga skattekostnad.

Ett räkneexempel med följande antagande:

I Utvecklingsbolaget AB och Folkets Park AB har kommunen direkt från skattemedel putsat in cirka 15 mkr de sista två åren. Alltså våra skattepengar, som kunde användas i kommunala kärnverksamheterna.

Samtidigt har andra bolag haft vinster, som klart överstiger dessa 15 mkr. Enbart på dessa 15 mkr har bolagsskatt betalats till staten på 4,2 mkr.

Så förutom att det stoppats in 15 mkr i verksamheter, så ger vi staten 4,2 mkr. Alltså en kostnad för trelleborgarna på 19,2 mkr.

Men ok, det finns ju fortfarande 10,8 mkr kvar att disponera, vilket var den siffra, s-förslaget handlade om i utdelning.

Hurra, säger staten och räknar med ytterligare 3,24 mkr i kupongskatt, om 10,8 mkr delas ut till aktieägaren.

Av 15 mkr blir det 7,56 mkr kvar.

Annons

Det måste finnas någon socialdemokrat, som tycker detta är horribelt. Eller tycker Ni alla att "Det är ballt att betala skatt".

Är ovanstående pedagogiska exempel ytterligare en väckarklocka, på det dukade bordet?

Starta omedelbart en omorganisation.

Magne A.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons