Insändare

En maktlös kamp?

I TA12 augusti finns en artikel "En maktlös kamp mot vädrets makter", som behandlar de senaste veckornas översvämningar i Trelleborg. Många trelleborgare har åter blivit drabbade av skador.
Insändare • Publicerad 15 augusti 2006

Några intervjuade personer anklagar med rätta kommunen för brister. Artikeln i övrigt är ett försvarstal för de ansvariga. Det talas om maximal otur, och att regelverket för avloppsledningar inte tar hänsyn till skyfall.

Den verkliga orsaken till problemen är att avloppssystemet i stora delar av Trelleborg är underdimensionerat. Det är, även om kommunledningen tror något annat, samma fysiska lagar som gäller för vattenförflyttning här som i övriga världen. Ett klent dimensionerat rörsystem, som kanske dessutom delvis är igensatt med avlagringar och rötter kommer alltid att ge översvämning vid kraftigt regn. Detta är inget hokus-pokus eller otur. Det är helt vanlig fysik.

Problemet blir värre av att större och större områden skall avvattnas vid nybyggnation. Allt skall ut i samma stamavlopp. Är höjdskillnaderna stora inom samma avvattningsområde, ökar risken drastiskt för de fastigheter som ligger lågt.

Åtgärder som avhjälper problemen är större dimensioner på stamrören och ett underhåll som håller rören rena. I vissa fall kan man låta de gamla stammarna ligga och lägga ytterligare en stam. Detta känner cheferna på Kommunal teknik inte till. Nu skall de samla in fakta och fråga sig "vad hände, hur hände det, hur kom vattnet in i fastigheterna?" Trots att alla uppgifter om rördimensioner och avvattningsområden finns angivet på ledningskartorna. Frågan är kanske om det går att hitta kartorna!

Det är hög tid att den politiska makten i Trelleborg tar sitt ansvar och börjar arbeta med de frågor, som ställer till problem för oss gamla trelleborgare. Vi välkomnar givetvis de nya trelleborgarna på Stavstensudde, men jag tror inte det var Gilda Johanssons avsikt när hon först kom med förslag om byggnation, att det skulle vara på de gamla trelleborgarnas bekostnad. Att låta allting flyta och efter olika missöden starta mångåriga juridiska processer mot medborgarna i ersättningsfrågorna, är ingen acceptabel politik.

Det första som måste åtgärdas, är att tillföra kompetens till chefsstolarna på Kommunal teknik. De nya tillsättningarna måste styras av duglighet och inte av graden av ödmjukhet gentemot kommunledningen.

Begär vi för mycket?

Endast den allsmäktige vet!

Jan Larsson (sd)

Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.