Insändare

En hamn gör inte ett land

”Samhällsutveckling väcker frågor”.
Insändare • Publicerad 2 september 2013

Så lyder rubriken på hamnledningens näst intill patetiska inlägg i TA (den 22 augusti). Man skriver: "Utan hamnen i Trelleborg skulle maskiner stå stilla på de svenska företagen, hyllor skulle gapa tomma i butiker och den för landet så viktiga exportindustrin skulle skadas allvarligt."

Ett skrivsätt, som totalt nedvärderar Sveriges exportindustri, speditionsbransch, rederier och så vidare. Skribenterna verkar mena att alla ovan nämnda organisationer och verksamheter skulle sitta på sin ändalykt och fundera, huh, vad ska vi nu göra då det inte finns någon jättehamn i Trelleborg. Vi har jätteindustrier med exportpotential och Trelleborg har ingen hamn.

Förvisso gjorde EU-inträdet nästan en hel bransch i Trelleborg arbetslös, nämligen speditörerna. De behövs inte längre, eftersom EU är en intern marknad utan tullar inom gränserna. I dagens Trelleborg återstår några åkerier.

Rubriken svarar i sig på skribenternas nästa påstående. Nämligen att hamnen väcker irritation, vilket märks främst på TA:s insändarsidor. Å andra sidan, kan man säga, att skribenterna vill frånta medborgarna sina medborgerliga rättigheter. Man ondgör sig över skriverierna, man påstår, att de tre privatpersoner, som överklagade hamnens bygglov för utbyggnaden hela vägen har försinkat den samma. Dessutom skulle överklagandena vara orsaken till allt nattarbete med högljudda maskiner. Tro´t den som vill.

Vidare skriver de, att en industriell verksamhet av den magnitud (storlek) som bedrivs i Trelleborgs hamn, ger självklart upphov till störningar i miljön. Storleken på driften bör ifrågasättas. Hamnen hade 2012 en nettoomsättning på cirka 192 miljoner kronor. Den låga omsättningen resulterade bland annat i en kassalikviditet på 62,1 procent. Det betyder att hamnen inte kan betala årets löpande kostnader, utan att låna till driften. Något som kan jämföras med sms-lånementalitet. Att betala gamla lån med nya.

Att miljön skulle totalt sett bli bättre av en flytt, är också en myt. Så länge utsläppen är på samma nivå, som innan, så är det svårt att se, att det skulle bli bättre. Det blir dessutom värre, mycket värre, om hamnens planer fullföljs genom en ökning av antalet lastbilar till över 1 miljon lastbilar per år.

Dessutom tar inte miljötillståndet hänsyn till väl "tillrättalagda" undersökningar om infart från öster. Miljötillståndet utgår ifrån en infart från väster. Plats till ett så kallat truck center finns också på väster. Att skylla på att det skulle bli för dyrt med en infart från väster, visar på en total nonchalans gentemot miljön. Bra miljö är bra, där den finns, men kosta får den inte. Infartsalternativet med ringled och tunnel sista biten ligger på nästan en miljard kronor. Bara tunneln kostar minst 290 mkr, enligt Tyréns rapport, som dömer ut alla östliga alternativ ur natur- och kultursynvinkel. Tänk vad en miljard kan göra med en modifierad infart från väster!

Sant är, att inga beslut tagits om att Östra skolan skall rivas. Men hamnen ordnar i egen regi propagandaturer i hamnen med buss. Bevisligen har på minst en rundtur resenärerna informerats om att Östra skolan skall rivas. "Därför har inte heller några sådana uppgifter lämnats från Trelleborgs hamn, säger skribenterna." Påståendet är ren och skär lögn. Det kan man också läsa om på TA:s hemsida och bland insändarna. Man kan också läsa kommunalrådets bekräftelse på, att rivning av skolan ej diskuterats.

Till slut kan jag fullt ut förstå revisorn Philip Åkerblom, då han stod och stekte sill under "Hamnens dag": "Kul med lite udda projekt. Det här är nästan den roligaste dagen på hela året."

Att göra upp hamnens årsbokslut 2012 kan ju inte ha varit till någon större glädje eller nöje.

Nilla Olsson
Tom Nyström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.