Annons
Insändare

En halv miljon för två badhytter som ingen behöver

Kommunens beslutsfattare spenderar avsevärt mycket mer pengar, än vad skattebetalarna sliter ihop till kommunen. Det fattas nära 42 miljoner kronor i kassan. Förutom att det tillkommer fler utgiftsposter under resten av året, så att nästa år inleds med ett underskott på 167 miljoner kronor.
Publicerad 3 juni 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skulle badhytterna byggas, har kommunen förutom ännu ett skatteslöseri också skapat misstämning i byn, skriver signaturen Värna Vårt Skåre.
Skulle badhytterna byggas, har kommunen förutom ännu ett skatteslöseri också skapat misstämning i byn, skriver signaturen Värna Vårt Skåre.Foto: Lars Thulin

Samtidigt säger samhällsbyggnadsnämnden kanske snart ja till förslaget att kommunen ska bygga två mindre omklädningshytter på ett känsligt läge i Skåre fiskeläges hamn – för en halv miljon.

Skulle badhytterna byggas, har kommunen förutom ännu ett skatteslöseri också skapat misstämning i byn. Och dessutom en oro för att de firande ungdomarna på nätterna får det lite för bekvämt med olåsta, obevakade badhytter förutom den uppskattade nybyggda badbryggan med sina sköna soffor...

Annons

Det är inte pengarna som är det viktiga, säger en del, det är principen. I det här fallet är bådadera lika viktiga. Dels blir många bäckar små ofta en stor å, dels avslöjas en brist på demokratisk vilja och/eller förståelse.

”Det är inte pengarna som är det viktiga, säger en del, det är principen. I det här fallet är bådadera lika viktiga.”
Värna Vårt Skåre (VVS)

Styrelsen i Skåres byalag skickade in sitt förslag (ej medborgarförslag) till kommunens tävling En miljon ideér. Till många bybors förvåning och förskräckelse ”vann” det. Men alla de som var emot att onödiga och förfulande badhytter skulle placeras ute på hamnpiren, fick ingen chans att uttrycka sin avvikande mening innan förslaget lämnades in.

Enda möjligheten för oss att få komma till tals har varit att skriva insändare i TA samt att ringa och skriva brev till berörda tjänstemän och politiker. (Vilket kan resultera i en sådan trist kommentar som att ”det finns för många nej-sägare i Skåre”, sagt av en styrelseledamot i AB Visit Trelleborg.)

Byalaget är en intresseförening, inte en folkvald institution, och den företräder långt ifrån alla invånare.

Syftet med kommunens tävling lär vara att den ska få medborgarna att känna sig delaktiga. Men de som blir lidande av att förslag hanteras på det här odemokratiska sättet känner definitivt ingen delaktighet.

Varje ingrepp i känsliga kulturmiljöer bör dels vara väl motiverat, dels ha diskuterats öppet på den lokala nivån. När ena sidan samlat flest röster, gäller förstås den demokratiska grundprincipen att alla därefter accepterar majoritetens beslut.

Givetvis förutsatt att alla i området blivit informerade i god tid på lika villkor, och att de fått möjlighet att utbyta synpunkter och reflektioner med varandra.

Värna Vårt Skåre (VVS)

Annons
Annons
Annons
Annons