Annons
Insändare

En förskola i världsklass?

Insändare • Publicerad 3 juli 2007

Trelleborgs kommun har haft höga ambitioner med förskolan (1-5-åringar) och förskoleklassen (6-åringar). Varje elev har tillgång till en mentor och regelbundna mentorssamtal. Samverkan med vårdnadshavarna har stärkts genom regelbunden dialog med hemmen.

Ambitionen har varit att öka den pedagogiska kvaliteten och minska elevgruppernas storlek. Tyvärr är verkligheten numera långt ifrån visionen. Den nya budgeten för 2008 är inte anpassad efter verksamhetens storlek. Vi har en kraftig ökning av barn i förskolorna, men några extra pengar för att ta hand om dessa barn syns inte till. Detta gör att det blir allt fler barn på samma antal personal.

Annons

År 2006 gick det 5,9 barn per vuxen i förskolorna. I budgeten för 2008 räknar man med 7 barn per vuxen. Detta får till följd att den pedagogiska verksamheten kraftigt försämras. Med så många barn per vuxen kommer det vara svårt att finna tid för mentorssamtal och samverkan med hemmen. Tiden för planering av verksamheten krymper på många håll ner till två timmar per vecka, vilket kan jämföras med det gamla målet på sex timmar per vecka. Den svenska förskolemodellen har ett mycket gott rykte internationellt, då vi har en unik kombination av omsorg och pedagogik redan från år ett. Utan tid för planering faller den pedagogiska verksamheten. När lärarna inte längre hinner se varje elev utifrån dennes individuella behov återstår endast barnpassning.

Förskolan, skolan för våra allra yngsta barn, drabbas hårt av den snäva budget som tilldelats skolnämnden. Om vi vill ge våra barn en bra start i livet och goda möjligheter att lyckas under hela skoltiden, måste vi börja där eleverna är yngst.

Om Trelleborg ska vara en kommun att räkna med i framtiden måste våra politiker satsa på förskola och skola i stället för att skära ned - det kommer att löna sig!

Maria Rönn, Lärarförbundet i Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons