Insändare

En del av sorgearbetet

Insändare • Publicerad 13 februari 2008
Många skribenter har reagerat på insändaren som kritiserade skötseln av kyrkodården i Anderslöv. ARKIVBILD: CLAES NYBERG
Många skribenter har reagerat på insändaren som kritiserade skötseln av kyrkodården i Anderslöv. ARKIVBILD: CLAES NYBERGFoto: 

Angående skötsel av kyrkogårdarna i Anderslövs församling.

ººMed stolthet vill vi konstatera, att alla fyra kyrkogårdar inom Anderslövs församling på ett utmärkt sätt sköts av våra fyra kyrkovaktmästare. Kyrkorådet, som har det yttersta ansvaret för dem, har inget att erinra om deras skötsel. Tvärtom, vi får se till att kyrkovaktmästarna inte tar hand om sådana gravplatser, som sköts privat, där församlingen inte bär ansvaret utan gravrättsinnehavaren.

I januari månad förekom fyra begravningar i Anderslövs kyrka. De avlidna skulle senare gravläggas i minneslund, askgravlund eller urngrav. Därför lades blommorna ut på minneslunden, askgravlunden samt nordost om kyrkan.

Själv boende söder om kyrkan brukar jag dagligen ta en promenad via kyrkogården söderifrån och norrut. Senast var det den 4 februari. Jag kunde då iaktta, att de utlagda blommorna från begravningarna i januari stod sig fint. De hade inte vissnat ner.

Det är en känslig sak inför respektive dödsbo att för tidigt ta bort dessa utlagda blommor. Ofta går änkan/änklingen var dag och besöker kyrkogården. Det är en del av sorgearbetet. Därför vill vi inte ta bort dem för tidigt.

Kyrkogårdarna är allmänna platser. Därför finns många åsikter om deras skötsel. Om man har något att erinra och vill att det ska åtgärdas, ser vi gärna att en skrivelse tillställs kyrkorådet.

Då kan vi möta de behov och kanske önskemål till förändringar. Vi håller kyrkoråd varje månad i församlingen.

K.G. Lundmark, kyrkoherde

Bengt Olof Nilsson,

kyrkorådets ordförande

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.