Annons
Insändare

En bättre förskola

Insändare • Publicerad 10 oktober 2006

Hur ska förskolan iTrelleborgs kommun kunna fungera på ett bättre sätt än nu? Först – väck med den tunga, irrelevanta, dyra styrapparaten ovanför.

Byt ut den till något som passar för den förskole/skolverksamhet, som det faktiskt är. Sedan tänker vi oss att de yttre ramarna är som de ska dvs en fin utemiljö och fräscha, välstädade lokaler med tillräckliga rum.

Annons

Barngrupperna får inte vara för stora naturligtvis så att alla barn verkligen blir sedda. Bort med prestigen och spjutspetsidiotin. Lita på pedagogernas förmåga att använda sin tid på bästa sätt och låt dem själv bestämma hur ofta föräldrasamtal ska ske, naturligtvis i samförstånd med just föräldrarna.

Bort med processledarna. Jag menar inte bort med dem som personer, men jag menar in med dem helt och fullt i barngruppen, eller låt vissa som skulle trivas med det och som har förmågan till klokt ledarskap få tjänst som föreståndare på förskolan i stället.

Vad ska föreståndarnas arbetsuppgifter vara?

Jo, att sköta det organisatoriska på förskolan, stötta personalen och låta allas utbildning, erfarenhet och mänskliga förmågor lyfta verksamheten.

Föreståndaren skulle inte gå över ån efter vatten utan ha förstånd att ta tillvara pedagogernas kreativa idéer i stället för att trycka ner och förminska som nu kan förekomma.

Personalgruppen inom förskolan är även betjänt av en sekreterare som skriver ut dokument mm.

Förskollärare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons