Elkrisen påverkar oss alla
Ledarskribenter från olika medier skriver också att det finns all anledning att uppmuntra alla krafter på energisidan för att klara vår framtida elförsörjning.
Det saknas lokal produktion av energi i Skåne för att möta efterfrågan och det saknas också tillräcklig överföringskapacitet av el till vårt län. Detta innebär begränsningar i utvecklingen av näringsliv och samhälle. Dessutom är elpriserna mångfalt högre än i övriga landet.
Trelleborgs kommun klarar inte ens 20 procent av sitt energibehov och har sagt nej till ett vindkraftsprojekt till havs med motiveringen att det skulle förfula utsikten och skrämma bort turister och att boende längs kusten inte skulle vara så attraktivt. Samtidigt får Trelleborgs hamn grönt ljus för två vindkraftverk på 120 meter längd som placeras i hamnen på den 500 meter långa havskajen.
Det verkar som kommunen lyder hamnen och vad de har för önskemål. Dessa vindkraftverk ligger ju närmare bebyggelse, utsikt och boende.
Det känns som monopolet på elnätsmarknaden har blivit helt orimlig och framöver höjs elnätsavgiften för kunderna hos de flesta stora elbolagen som Eon och Vattenfall. Dessutom så tillkommer olika avgifter och elskatter som numera ligger högre än priset på den el som förbrukas.
Under augusti månad fanns det dagar då elpriserna i Skåne och övriga delar av Sydsverige var nästan fyra gånger dyrare än i övriga Sverige. Gör man en jämförelse med drivmedelspriserna så skulle man betala nästan fyra gånger så mycket som de 18 kronorna som betalades i övriga Sverige.
Således betalade vi skåningar i det närmaste fyra gånger mer för elen och om man jämför med drivmedelspriser så är frågan om det inte är en diskriminering av de två miljoner människorna som bor i södra Sverige inklusive Skåne.
När elnäten avreglerades inrättades Energimarknadsinspektionen, en statlig myndighet med uppgift att utveckla modellen för prissättning och övervaka elnätsföretagen. Tillsynsmyndigheten skall skydda kunderna från monopolets negativa effekter genom att sätta intäktsramar. De stora bolagen och de andra aktörerna skall inte ta ut mer pengar från kunderna än vad som krävs för att få ”en skälig vinst” och få pengar över för att bygga ut nätet.
”Således betalade vi skåningar i det närmaste fyra gånger mer för elen och om man jämför med drivmedelspriser så är frågan om det inte är en diskriminering av de två miljoner människorna som bor i södra Sverige inklusive Skåne.”Tommy Bengtsson
Uppenbarligen fungerar inte denna modellen.
Hur kan våra politiker vara tysta och avvaktande när det finns en klar diskriminering av människorna i södra Sverige som fått betala ett markant högre elpris bara för att man bor i denna del av vårt land?
Vårt land har en regering som verkar tillse att frågan är gömd och glömd och det verkar som man inte vill göra någonting eftersom nuvarande elområdesmodell har genererat många miljarder till statskassan i bland annat ökad moms.
Vad gör våra riksdagspersoner som är valda av väljarna i södra Sverige inklusive Skåne? Det har gått ett antal år där företag, samfärdsel och elkonsumenter fått betala ett högre elpris bara för att man misslyckats med ett elsystem som staten har ansvar för.
Det kan väl inte vara rätt att inte bördan fördelas rättvist mellan alla elkonsumenter i landet?
Tommy Bengtsson, Beddingestrand