Elkrisen påverkar oss alla – främst i södra Sverige
Ledarskribenten skriver också att det finns all anledning att uppmuntra alla krafter på energisidan för att klara vår framtida försörjning. Elkonsumenterna i söder har fått betala mer för elen än konsumenter från andra delar av landet.
Skåne behöver mer el och producerar mindre än 1/5 av sitt energibehov (under 20 procent) i förhållande till sin befolkning och industriella verksamhet. Regeringen omtalar genom sin klimat- och miljöminister att det är positivt att ha kunnat godkänna Vattenfalls vindkraftspark på Krigers Flak 30 km söder om Trelleborg.
Den danska energikoncernen Örestad, genom sitt dotterbolag Skånes havsvindspark, väntar också sedan en tid tillbaka på att regeringen skall ta ställning till deras tillståndsansökan på den skånska sydkusten.
I mitten av september, den 12 närmare bestämt, kostade elen i södra Sverige 1,21 öre/kwh, meden den i huvudstaden och Mälardalen kostade 28 öre/kwh samt i norra Sverige i en linje från Gävle och inåt landet 18 öre/kwh.
Hur länge skall vi acceptera denna olikhet i vårt land och var finns våra politiska företrädare?
I de södra delarna av vårt land och i de tre landskapen som berörs bor och lever 2,5 miljoner människor. Det påverkar också stora delar av Småland. Lösningar finns liksom möjligheter att justera i den baserade marknad/prissättningsmodellen till att använda elskatten eller momsen för att göra anpassningar för att få en rättvis fördelning.
Dessa bördor är det främst vi i det sydliga elområdet som får bära för att vårt land skall exportera el söderut. Vi måste ha ett pris som är detsamma som på kontinenten. Från våra politiker är det tyst och de företräder 2,5 miljoner väljare.
”Hur länge skall vi acceptera denna olikhet i vårt land och var finns våra politiska företrädare?”Tommy Bengtsson
Det har gått ett år sedan energikrisen gjorde sig påmind i vårt land – vad är man rädd för från politikernas sida? De har ju ett uppdrag att företräda sina väljare i vår landsdel och politik bygger på förtroende.
I vår kommun har man motarbetat ett vindkraftsprojekt till havs med motiveringen att den förfulade utsikten skulle skrämma bort turister och ett boende längs kusten skulle inte bli så attraktivt.
Trelleborgs hamn däremot har fått grönt ljus för två vindkraftverk med en höjd på 120 meter och placeras ut i hamnen på den 500 meter långa havskajen.
Vårt samhälle förändras, det är sällan gårdagens lösningen som gäller, den förnyelsebar energiproduktionen är på frammarsch och alla har ett ansvar att göra något i elkrisens spår.
Tommy Bengtsson, Beddingestrand i september 2023