Annons
Insändare

Dystra besked för friskoleelever

Insändare • Publicerad 18 juni 2007

I höst slår dörrarna upp på Kunskapsskolan i Trelleborg. Trelleborgs elever i årskurs 6-9 har därmed ett val, att fortsätta gå i den kommunala skolan eller att gå på Kunskapsskolan. Flera elever har tillsammans med sina föräldrar valt Kunskapsskolan, men nås nu utav dystra besked.

Som det är i dag så erbjuder kommunen enbart gratis skolskjuts/busskort till dem som går på kommunala skolor. Därmed innebär det att de som väljer Kunskapsskolan, liksom de som går på Pilen, själva måste bekosta eller anordna skolskjuts. Val av skola är inte en klassfråga om moderaterna i Trelleborg får bestämma, och vi kommer därför att verka för att även de barn som går på friskolor erbjuds detta.

Annons

För att citera vår förre skolminister Ibrahim Baylan (s) från riksdagen den 25 oktober 2005 "Då frågar man sig: Var grundtanken bakom en gemensam och sammanhållen skola verkligen att vi skulle stigmatisera barn på grund av deras sociala bakgrund? Jag menar att det inte var det. För mig som socialdemokratisk skolminister är det inte bara fråga om tomma ord när vi säger att vi ska ha en avgiftsfri skola som är till för alla. Det måste också bli fråga om konkret handling. Om vi ser att vi har en lagstiftning som inte riktigt fungerar måste vi handla. Vi måste se till att den svenska grundskolan är öppen för alla och därmed också avgiftsfri och gemensamt finansierad. Jag hör centern, folkpartiet och moderaterna säga att vi ska ha en avgiftsfri skola, och samtidigt undra om vi inte kan låta det vara möjligt för skolorna att ta ut avgifter. Ska skolan vara avgiftsfri eller ska den inte vara det? Jag menar att den grundläggande tanken med den gemensamma skolan är att ge alla elever en bra och grundläggande utbildning och se till att de kan delta som fullvärdiga individer. Om man öppnar upp möjligheten för skolor att ta ut avgifter riskerar man att hamna i den situation som väldigt många barn och föräldrar hamnat i."

Vi moderater i Trelleborgs skolnämnd håller med, det ska inte enbart vara de barn vars föräldrar har råd att betala busskort själva eller som har möjlighet att själva skjutsa sina barn till friskolorna som ska ha möjlighet att kunna gå där. Var i ligger rättvisan i att inte ge alla barn samma möjlighet att gå i en friskola? Ett fritt val av skola blir inget fritt val ifall det inte är samma spelregler som gäller.

Socialdemokraterna diskuterar att det är fel av skolorna att ta ut avgifter för skolresor etcetera. Att vissa föräldrar hamnar i en situation där de inte har råd och tvingas förbjuda sitt barn att vara med. Den skam som både föräldern och barnet känner ska ingen behöva genomlida.

Var i ligger skillnaden när samma förälder måste förbjuda sitt barn att gå på en friskola, av samma anledning?

Vår målsättning var att få ett beslut klart inför hösten, men tyvärr har vi inte fått majoritet för vår ståndpunkt i nämnden. Till hösten tar vi nya tag.

Avslutningsvis ett citat från vår statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring i höstas "Fristående skolor är en självklar del av det svenska skolväsendet. Villkoren för de kommunala och fristående skolorna ska vara lika och alla barn och föräldrar ska ha möjlighet att välja mellan olika skolformer."

Bengt Gunnarsson,

Linda Andersson, Tina

Ersson och Gunnar

Eriksson – moderata

gruppen i skolnämnden Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons