Insändare

Duktiga lärare kan motivera eleverna

Under lång tid har skolfrågan debatterats på den här sidan och säkert ännu mer bland berörda politiker.
Insändare • Publicerad 9 februari 2011

Framförda argument har verkat baserade på den vuxna människans åsikter/känslor snarare än på elevernas. Vilket motiv har varje enskild elev, för att plugga? Jag tror att detta är den viktiga frågan att finna svaret på och svaret varierar säkert beroende på elev och är viktigt för läraren att kunna identifiera. Här kommer ett exempel, även om det var lättare att hitta svaret på den tiden:

Som nyutexaminerad ingenjör fick jag ett vikariat som lärare vid Stockholms stads inbyggda yrkesskolor tre veckor in på höstterminen. Jag skulle undervisa bland andra blivande bil- respektive kabelmekaniker i matematik, fysik och kemi en dag i veckan. Min föregångare hade alltså haft dem i tre veckor och komponerat det första matteprovet för bilmekanikerna. Jag rättade skrivningarna och kunde konstatera att ingen med bästa vilja i världen kunde få godkänt! Rektorn undrade och jag förklarade att resultatet verkligen var uselt. Efter en vecka till med dessa klasser om cirka 20 elever, städigt pratande och ouppmärksamma under lektionerna, började veckan efter med att säga följande:

Den utbildning ni har valt är ju frivillig. Eftersom ni inte verkar trivas med den, skall jag gärna hjälpa er att avsluta den, så jag har papper här, som vi kan fylla i på rasten, så att ni slipper att fortsätta. Ingen ville ha hjälp med formulären. Resten av terminen var det tyst under lektionerna och provresultaten var lysande! Alla eleverna kunde men hade fått ett motiv att även vilja!

Snälla alla Ni duktiga lärare, försök motivera Era elever!

Nilla Andersson
Ulf B JacobssonGislövs Strandmark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.