Duger inte våra råvaror?
Marken har odlats i generationer av lantbrukare som arbetat envist och målmedvetet både för att producera näringsrik mat till oss alla och för att förvalta och ta hand om marken för att nästa generation ska kunna fortsätta.
Att Skegrie rektorsområde har fått en ny kökschef kan vi läsa om på kommunens hemsida. Han verkar ha många goda visioner för att göra skolmaten bättre vilket är glädjande. Han berättar också hur han tidigare arbetat för att uppnå 96 procent ekologiska råvaror i maten på en tidigare arbetsplats och målet även i Skegrie är att öka andelen ekologiska råvaror.
Trelleborgs kommun är den kommun med störst andel åkermark, över 80 procent, och vi är många familjer med barn i kommunens förskolor och skolor som arbetar för ett hållbart lantbruk som kommer ge goda skördar många generationer framöver med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt.
”Med de förutsättningar som råder för lantbruket på Söderslätt finns det en sak nästan alla Trelleborgs lantbrukare har gemensamt, vi odlar och producerar våra råvaror konventionellt.”Emelie Karlsson och Ruben Svensson
Med de förutsättningar som råder för lantbruket på Söderslätt finns det en sak nästan alla Trelleborgs lantbrukare har gemensamt, vi odlar och producerar våra råvaror konventionellt. Att kommunen säger att våra produkter som växer på fälten så långt ögat når runt Skegrie och andra byar i kommunen inte duger till att servera i skolans matsal känns minst sagt tråkigt. Diskussionen kring hållbart lantbruk är viktig men mycket större än bara för eller emot ekologiskt producerad mat. Men det är förstås lättare att samla pluspoäng med en certifiering än att sätta sig in i frågan i ett större perspektiv.
Emelie Karlsson och Ruben Svensson