Annons
Insändare

Duger inte våra råvaror?

Skegrie med sin skola och två förskolor i byn ligger strax norr om Trelleborg tätort omgiven av Sveriges bästa åkermark. Traditionella skånska grödor som gula rapsfält på våren, böljande vetefält på sommaren och avlånga betstukor om höstarna samsas med bland annat lök, kål, bärbuskar och ett och annat fruktträd.
Publicerad 19 mars 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Traditionella skånska grödor som böljande vetefält omger Skegrie, konstaterar skribenterna.
Traditionella skånska grödor som böljande vetefält omger Skegrie, konstaterar skribenterna.Foto: Matthias Schrader

Marken har odlats i generationer av lantbrukare som arbetat envist och målmedvetet både för att producera näringsrik mat till oss alla och för att förvalta och ta hand om marken för att nästa generation ska kunna fortsätta.

Att Skegrie rektorsområde har fått en ny kökschef kan vi läsa om på kommunens hemsida. Han verkar ha många goda visioner för att göra skolmaten bättre vilket är glädjande. Han berättar också hur han tidigare arbetat för att uppnå 96 procent ekologiska råvaror i maten på en tidigare arbetsplats och målet även i Skegrie är att öka andelen ekologiska råvaror.

Annons

Trelleborgs kommun är den kommun med störst andel åkermark, över 80 procent, och vi är många familjer med barn i kommunens förskolor och skolor som arbetar för ett hållbart lantbruk som kommer ge goda skördar många generationer framöver med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt.

”Med de förutsättningar som råder för lantbruket på Söderslätt finns det en sak nästan alla Trelleborgs lantbrukare har gemensamt, vi odlar och producerar våra råvaror konventionellt.”
Emelie Karlsson och Ruben Svensson

Med de förutsättningar som råder för lantbruket på Söderslätt finns det en sak nästan alla Trelleborgs lantbrukare har gemensamt, vi odlar och producerar våra råvaror konventionellt. Att kommunen säger att våra produkter som växer på fälten så långt ögat når runt Skegrie och andra byar i kommunen inte duger till att servera i skolans matsal känns minst sagt tråkigt. Diskussionen kring hållbart lantbruk är viktig men mycket större än bara för eller emot ekologiskt producerad mat. Men det är förstås lättare att samla pluspoäng med en certifiering än att sätta sig in i frågan i ett större perspektiv.

Emelie Karlsson och Ruben Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons