Annons
Insändare

"Du talar som en socialdemokrat"

Replik till Mats Svensson (KD) (den 12 december).
Insändare • Publicerad 18 december 2013

En mycket intressant och saklig artikel. Du talar som en socialdemokrat. Jag tycker att Du skall påverka Dina partikamrater i regeringen. Det du skriver och förfasar Dig över stämmer helt med vad en socialdemokratisk regering vill åstadkomma i regeringsställning.

S och LO:s krav är följande:

Annons

1. Lex Laval skall rivas upp och svenska kollektivavtal gälla som lön och anställningsvillkor för alla som jobbar i Sverige.

2. Alla utländska företag som är verksamma i Sverige skall registrera sig här. Det måste finnas en fysisk eller juridisk person, att ställa till ansvar.

3. Arbetstagare från tredje land måste försäkras kollektivavtalsenliga arbetsvillkor.

4. Lagstiftningen kring F-skatt förstärks.

5. Lagen om offentlig upphandling ändras så att det nya upphandlingsdirektivets stora möjligheter att ställa sociala krav, däribland krav på kollektivavtal, till fullo kan tillämpas även i Sverige.

6. Lagen om uthyrning av arbetskraft ändras så att det blir förbjudet att hyra ut och hyra in arbetskraft, för ett stadigvarande arbetskraftsbehov.

7. Lagstiftning antas för att säkerställa uppdragsgivares/huvudentreprenörs ansvar för entreprenadkedjor.

8. Månadsredovisning av anställdas skatter och arbetsgivareavgifter ska införas och ske individuellt och inte som i dag, med en totalsumma.

9. Personalliggare för byggbranschen i kombination med oannonserade kontrollbesök skall skyndsamt införas. Andra relevanta branscher kan följa efter.

10. Det skall vara konkurrensneutrala villkor inom åkerinäringen. Det behövs en nationell samordnare för bättre regelefterlevnad i åkeribranschen, inte minst cabotagemissbruket måste stoppas. Det innebär att utländska förare/åkare kör uppdrag lång utöver det som är tillåtet.

Annons

Vi är beredda att införa den holländska modellen för åkerinäringen, vilket innebär att förarna måste vara anställda av åkeriet.

I Trelleborgs hamn står varje dag mellan 40 och 200 långtradare med förare, som inte arbetar under svenska avtal och villkor, som sover i sina hytter, och bara väntar på att få en körning, var som helst, när som helst, alla dagar i veckan, dygnets alla timmar, till vilka villkor som helst.

Nilla Olsson
Per Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons