GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Du kan överklaga beslutet

Svar till Vilhelm, åtta år (den 30 november).
Publicerad 14 december 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten uppmanar åttaårige Vilhelm att avvakta tills han blir tolv år innan han tänder tomtebloss.
Skribenten uppmanar åttaårige Vilhelm att avvakta tills han blir tolv år innan han tänder tomtebloss.Foto: Marcus Palmgren

Du tycker att beslutet och det man bestämt i kommunstyrelsen (kommunens regering kan man säga) är dåligt speciellt som du tycker om fyrverkeri.

Nu är det så att en hel del hundägare och en klubb för dessa gärna ville att det skulle bli ett förbud mot smällare och raketer. Sedan är det också så att man har gjort mycket bus med raketer under nyår och det vill vi ju inte ha, så förbudet kanske är befogat om vi inte visar hänsyn.

Det är inte så enkel att förbjuda alla som bor i en kommun att få använda fyrverkeri men kommunstyrelsen beslutade ändå att göra så. Men den som svarade dig borde faktiskt ha upplysa dig om vilka rättigheter du har som medborgare i din kommun nämligen att göra nåt som heter att överklaga. Det kan man göra om man tycker något är fel eller att man menar att ett beslut helt enkelt är olagligt. Även unga kan faktiskt överklaga och det har man sin egen rätt att göra.

”Sedan är det också så att man har gjort mycket bus med raketer under nyår och det vill vi ju inte ha, så förbudet kanske är befogat om vi inte visar hänsyn.”
HANABI

Det gör du bäst genom att prata med dina föräldrar eller en annan vuxen, men du måste bo i kommunen. Nu är det inte säker att kommunen får som de vill eftersom man måste kolla med länsstyrelsen först att det är ok, så det är inte säkert att det blir ett förbud och det kan redan vara så att någon har överklagat.

Men du måste nog vänta tills du blir tolv år innan du får använda de mindre fyrverkerierna som tomtebloss och isfacklor som faktiskt också är fyrverkerier.

HANABI