Doften är en del av Trelleborg
Jag läser i Trelleborgs Allehanda en artikel som handlar om klagomål över att det på stränderna ligger en massa så kallad blåstång som havet har kastat upp. Detta fenomen har funnits i alla tider, dock har blåstågen minskat i mängd och i stället har algväxtligheten ökat. Varför? Jo, havet utanför vår lilla stad vid kusten har utsatts för en väldig övergödning från jordbruket, har jag hört. Detta har förmodligen gjort att blåstången kvävts av dessa alger. Smådjur, som tångräkan, som lever i denna blåstång försvinner också och även mindre fiskar, och även större fiskar, om jag har förstått det rätt.
I artikeln klagas det över lukten från våra stränder. Nu är det så att vi som är infödda trelleborgare, som har bott ute på öster och väster, har levt med denna lukt i alla tider och vi har inte mått illa av det. Tvärtom så skulle vi säkert sakna den om den helt plötsligt försvann. Bor man i en kuststad som Trelleborg då får man ju finna sig i att det faktiskt luktar hav, eller hur? Denna tång har drivit iland under alla år, den har husägarna vid stranden hämtat upp i skottkärra och använt som gödsel i sina kolonilotter, med ganska stor avkastning på sina odlingar.
Men kan inte ändra på växtligheten på havsbotten utanför vår stad, men däremot kanske en gång i framtiden minska på gödningen ifrån jordbruket. Kanske finns det en koppling till att det inte finns till exempel småtorsk inne på grundare vatten nuförtiden. Förr kunde man ute på den då västra piren fiska upp stora mängder med småtorsk på våren, man använde då drag och kastspö. Detta fiske har försvunnit, förmodligen därför att det inte finns mat till småtorken, Kanske har jag fel om anledningen.
Men lukten den bliver nog kvar, den stör nog inte oss infödda trelleborgare.