Annons
Insändare

Diskriminering av pensionärer i Sverige

Insändare • Publicerad 4 oktober 2007

I många länder får pensionärerna åka billigare eller gratis på olika färdmedel. Detta är mycket ovanligt i Sverige. I Belgien som jag besökte förra året kunde jag resa billigare som pensionär och inträdesavgifter var där mycket lägre än för dem som är i arbetsför ålder. I Sverige har jag frågat på många ställen ifall det finns pensionärsrabatt men fått nekande svar. På Folktandvården fick jag betala 872 kronor för en liten lagning. Tandsköterskan sa att när det gäller pensionärer är det endast broar och implantat som har högkostnadsskydd. Detta gäller långtifrån alltid. Jag blev inte beviljad en enda krona i subvention utan fick förra året betala hela kostnaden (19000 kronor) för en tand.

I Sverige fanns det vid årsskiftet 714275 ålderspensionärer som har garantipension och inte får ut mer än cirka 3300 – cirka 5600 kronor per månad inklusive tilläggspension. Dessa kan knappast kalla sig för välbeställda även om några av dem kan få ett par tusen i bostadstillägg. En man skrev nyligen om sitt hemland Tjeckien. Där är pensionerna mycket låga jämfört med normalpension i Sverige. Trots det såg han inte skillnader när han jämförde pensionärernas levnadsstandard här och där. Förklaringen är att i Tjeckien betalar pensionären ingen skatt, kostnaderna för mat och boende är mindre än hälften jämfört med Sverige. Besök hos läkare och tandläkare är gratis. Äldre betalar heller inget för resor med spårvagn och tunnelbana, får rabatt på biografer och teatrar – så kan man fortsätta med olika förmåner som inte finns i Sverige.

Sylvia Oscarsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons