Annons
Insändare

Detta kommer att kosta politikerna mer än det smakar

Efter beslutet i kommunfullmäktige den 19 december om kraftigt höjda politikerarvoden så kommer Ann Kajson Carlqvist (M), Mathias Andersson (SD), Erik Lundström (KD) och Henrik Silverstolpe (L) att kosta oss skattebetalare 3 131 700 kronor om året.
Publicerad 27 december 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
75 000 i månaden är också mycket pengar, man kan äta både oxfilé och hummer varje vecka och ändå räcker pengarna till vidare utsvävningar, menar Peter Svensson i sitt inlägg i arvodesdebatten.
75 000 i månaden är också mycket pengar, man kan äta både oxfilé och hummer varje vecka och ändå räcker pengarna till vidare utsvävningar, menar Peter Svensson i sitt inlägg i arvodesdebatten.Foto: Janerik Henriksson/TT

Som kommunstyrelsens ordförande får Ann Kajson Carlqvist 89 375 kronor per månad år 2023, vilket sedan höjs till 125 000 i månaden från 2024.

Jag är absolut inte negativ till att rätt ersättning skall utgå för tunga politiska åtaganden men kärnfrågan är vad som är rätt ersättning.

Annons

Lyssnade med stort intresse på kommunfullmäktigemötet och debatten som stundtals blev hätsk kring arvodesberedningens förslag till höjda arvoden.

Venzel Rosqvis (M), arvodesberedningens ordförande, försvarade förslaget med ökad arbetsbelastning och att allt blivit mer komplext. Då undrar man såklart om det inte är därför vi plötsligt har fyra kommunalråd istället för ett?

Ökningen borde väl överbrygga denna ökade arbetsbelastning när den fördelas på flera arvoderade personer?

Man undrar över vad som driver en politiker till att göra ett bra jobb, summan som står i lönekuvertet eller viljan att jobba för kommuninvånarnas bästa?

”Man undrar över vad som driver en politiker till att göra ett bra jobb, summan som står i lönekuvertet eller viljan att jobba för kommuninvånarnas bästa?”
Peter Svensson

Blir man en bättre politiker om man tjänar 75 000 än om man tjänar 125 000?

75 000 i månaden är också mycket pengar, man kan äta både oxfilé och hummer varje vecka och ändå räcker pengarna till vidare utsvävningar.

Värre för den stackars undersköterskan som i bästa fall får njuta av oxfilé eller hummer kanske en gång om året på nyårsafton.

Man kan undra över hur man resonerat i arvodesberedningen med tanke på tajmingen för dessa höjda arvoden?

Vi är på väg in i en långvarig lågkonjunktur, inflationen och räntorna stiger kraftigt och vanliga löntagare går på knäna och får inte ihop sin ekonomi.

I detta läge väljer man att öka politikerarvodena kraftigt i vår kommun och om inte de tyder på både tondövhet och total blindhet så vet jag inte vad.

Annons

Det klokaste inlägget i debatten stod Ola Olsson(C) för när han sa folk är fly förbannade därute och vreden kokar, detta stämmer verkligen.

Jag är övertygad om att detta kommer att kosta politikerna mer än det smakar i slutänden, politikerföraktet bara ökar och ökar.

Peter Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons