Insändare

Detta är spjutspetsskolan

Läste i Trelleborgs Allehanda att det finns många i Trelleborgs kommun som inte vet vad spjutspetsskolan i Trelleborg är. Detta är spjutspetsskolan:
Insändare • Publicerad 25 augusti 2006

Man styr hur samtal med elever och föräldrar ska hanteras. Alla ska ha exakt lika mycket och lika ofta.

Till det har man lagt en order om att elevernas studieresultat ska höjas.

Är det fel att höja betyg? Naturligtvis inte! Men man kan inte pressa fram högre betyg genom att ge den pedagogiska personalen inom förskola och skola order om att det ska ske. Den pedagogiska personalen arbetar som alltid med varje barn i centrum. Organisatoriskt stök och chefer som leker ledare utan att ha pedagogisk kompetens kan inte pressa fram ett högre snittbetyg i Trelleborgs kommun. Inte om betygen verkligen ska kopplas till kunskap.

Är kunskap bra? Naturligtvis, det har pedagoger alltid tyckt. Kunskapen hjälps fram av skickliga pedagoger. Pedagogerna måste få planera sitt arbete i fred och inte störas av nyckfulla ledare.

Order om höjda betyg speciellt i matematik och svenska har alltså getts. Det är den pedagogiska personalen "på golvet" som ska se till att detta sker. De ska i sina löneförhandlingar kunna motivera att så gjorts och då få chans till någon hundralapp extra i plånboken. Läsaren får själv gissa vad som händer om man som personal har kritiska frågor angående spjutspetssystemet.

Det finns ingen ny pedagogisk idé här. Så för att det hela ska låta fantastiskt och betala chefers och konsulters löner, måste någon visa upp "Kejsarens nya kläder". Här kommer processledarna in.

Processledarna fick för att åta sig sitt uppdrag 1500 i löneförhöjning. Denna summa ska man få behålla även om man slutar arbeta som processledare. Blir man lojal eller?

Processledaren är ofta en chefswannabe. Processledarens uppgift är att hjälpa nästa chef med formuleringar så att det tillfredställer chefen över denne.

Processledaren är fortfarande en kollega i arbetslaget. Denna kollega är med jämna mellanrum på olika möten och utbildningar. Tilltron till denna kollega störs eftersom dessa möten och utbildningar är ganska hemliga. Den normala, avslappnade öppenheten arbetskamrater emellan har alltså försvunnit dels på grund av detta och dels på grund av att starka arbetslag har splittrats.

Man använder sig av förlegad byråkrati.

Vissa organisatoriska idéer från förr plockas tillbaka. "Eftersom det var så länge sedan vi misslyckades med detta måste vi göra det bättre denna gången", ex studietorg.

Vad är då felet undrar ni kanske. Hur kan det vara så här? Bidragande orsak är att skolan i Trelleborg blivit organiserad som en producerande industri. De som är insatta i ekonomiska och organisatoriska frågor anser att Trelleborgs skolvärlds organisation är minst sagt märklig.

Människor som arbetar inom "spjutspetsskolan" känner helt klart igen sig i det jag skriver.

Man vet också att trots alla protester så rullar systemet på. De som leder verksamheten har antingen ingen förmåga att förstå vilken oerhörd kränkning det är mot människorna i Trelleborg eller så är man köpt. Detta gäller särskilt cheferna men dessutom vanliga människor på golvet som faktiskt inte kan vara utan sin lilla lön.

Tyvärr måste jag ändå säga att jag är oerhört besviken på alla er som inte har kurage att säga ifrån. Hallå, vad är ni rädda för? Är det att mista en hundralapp i löneförhöjning eller att råka ut för subtila hot? Hade de flesta protesterat så hade detta sjuka system inte kunnat fortgå.

Sätt upp detta på anslagstavlan och LÅT STÅ! Vi lever i en demokrati och har yttrandefrihet.

Från en som inte kan hålla tyst

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.