Annons
Insändare

Det stora sveket mot de äldre

Insändare • Publicerad 20 juni 2006

Så här i valtider är det lätt att lova runt men att hålla tunt.

Löntagarna har laglig rätt till tilläggspension, så står det i lagen om ATP. Så lät det 1959 vid folkomröstningen. Värdesäkringen var grundpelaren i vårt pensionssystem.

Annons

Politiker som Gunnar Sträng, Olof Palme och Göran Persson har gjort uttalanden som: "Vi kommer att hålla våra löften att åter värdesäkra pensionen",

"Pensionerna ska räknas upp med fulla basbelopp." Pensionärerna skall få tillbaka krona för krona.

Bakgrunden till dessa uttalanden var att basbeloppet under 1990-talets budgetsanering hade manipulerats så att pensionerna hade sänkts med 10 procent.

Under nuvarande så kallade högkonjunktur har möjligheterna för makthavarna att rätta till dessa orättvisor varit många. Men icke sa Nicke. Vi väntar fortfarande på våra utlovade 10 procent.

Nu är det t.o.m. politiker som har mage att påstå: "Pensionärerna har blivit för många och lever för länge." " Vi ser oss därför tvungna att bryta våra löften till dem"

Vallöften är till för att brytas. Men vi glömmer inte!

Per Grönlund, Spi

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons