Annons
Insändare

Det skulle vara en enkel operation

Hur kan det gå så snett när det bara gäller en enkel starroperation?
Insändare • Publicerad 8 juni 2011

Fick tid hos ögonläkaren här i Trelleborg den 28 april 2010 med besked om att det var en enkel operation och att jag skulle få kallelse, troligtvis från Ängelholm. Besökte deras mottagning i juni för att se var kliniken låg och frågade då om jag snart skulle bli kallad. Fick besked att jag var antecknad och att det skulle komma kallelse.

Tiden gick och först den 7 september kom det en kallelse till en klinik i Malmö där jag skulle vara på undersökning den 18 oktober. Vid den undersökningen fick jag besked om att den här operationen skulle ha gjorts för länge sedan, det hade ju gått sex månader. Trycket var för högt.

Annons

Så fick jag en ny kallelse från Trelleborg, men undersökning den 16 december. Trycket i ögat hade ökat så det blev ny droppmedicin. Den 11 januari i år kollades trycket igen, då var det bra. Men biverkningarna gjorde att jag inte kunde fortsätta med medicinen. Det kändes som om magen skulle gå av och sömnen blev kass.

Den 23 mars fick jag ny medicin här och den 30 mars åkte jag åter till Ängelholm. Där konstaterade läkaren att det inte gick att operera på grund av att det bildats en brun beläggning i gråstarren.

Blev kallad igen till Ängelholm den 26 april för operation av vänster öga, och det blev helt perfekt. Synen har ökat från 0.3 till 1,0. Tänk om jag kunde få tillbaka lite syn på det andra ögat också. Det är hemskt jobbigt att gå i dimsyn och att alltid behöva blunda med det ena ögat.

Så läser jag i en artikel att det är ett tiotal ögonläkare som har slutat och att köerna växer. Något som förvånar mig mycket är varför jag inte blev överförd till lasarettet i Malmö när läkaren i Ängelholm såg att han inte kunde operera ögat. Ärendet blev lämnat dit först den 2 maj när jag var på sista återbesöket i Ängelholm.

Vårdgarantin, vad är det?

Nu är jag inne på femte vårdgarantins tre månader. Hade jag blivit inskriven på Umas den 30 mars så hade det snart blivit operation av mitt högra öga. Jag har ju hela tiden trott att kliniken i Ängelholm kunde klara allt vad gäller ögon så jag blev verkligen förvånad när jag fick reda på att operation under sövning inte kunde genomföras där. Detta fick jag veta den 2 maj.

Så läser jag den 14 maj att det blivit avslag för en ögonoperationsklinik i Trelleborg. Mycket tråkigt, synen är ju människans fönster.

Svar direkt: Jag vill börja med att beklaga den väntan du blivit utsatt för och framförallt det obehag det orsakat dig. Det du råkat ut för är mycket tråkigt. Under 2010 räckte inte kapaciteten för att tillgodose allas behov av starroperation inom rimlig tid. För att undvika väntan för människor som behöver starroperation har Region Skåne 2011 utökat kapaciteten för starroperationer. Under året har dessutom ytterligare beslut om ökad satsning på starroperationer fattats. Det är helt riktigt att Trelleborgs sjukhus inte blev de som ska utföra de extra operationerna, utan det blir andra vårdgivare som kommer att utföra dessa. Inför 2012 kommer ett vårdvalsystem att införas, vilket innebär att Region Skåne öppnar möjligheten för fler vårdgivare att ta hand om starroperationer och därmed minska köerna

Charlotta Gyland, Enhetschef, Avd för hälso- och sjukvård i Region Skåne

Nilla Andersson
Lennart Petersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons