Insändare

"Det ska bli skönt att bli politisk redaktör"

Svar till Mattias Karlssons ledare (den 8 mars).
Insändare • Publicerad 14 mars 2013

Bäste Mattias. Ska man ha en mogen debatt så kan man ju tycka att de som lägger förslagen om vår framtida pensionsålder är mogna och har en viss kunskap. Så är icke fallet.

Nä, jag har inte missat att Reinfeldt tycker att man ska byta karriär mitt i livet. Dock är det ett stort problem med detta icke genomtänkta förslag. Vi har i dag en arbetslöshet på 420 000 personer. Samtidigt ska folk mitt i livet byta karriär. Till vaddå? Ska vi byta med en arbetslös? Det blir ju inte mycket till karriär. Jo, det är klart – för den arbetslöse.

Du har rätt i att de som arbetar ska försörja allt fler äldre. Men varför får man inte prata om det verkliga problemet? Många av dem som kommer hit kommer ju inte in i vårt samhälle med arbete och allt annat. Men de hamnar i vårt välfärdssystem.

Som 54-årig murare har jag ett förslag till dig Mattias. Du och jag byter karriär. Efter 37 år på bygge ska det bli skönt att bli politisk redaktör på TA. Tror jag kan hålla på tills jag blir 70.

Så Mattias – ut på ett bygge och stapla tegel tills du blir 70. Du kan få mina verktyg. Lycka till! Jag har själv penna.

Svar direkt: Att det finns lediga jobb innebär inte att det inte finns arbetslösa på arbetsmarknaden. Efterfrågan på arbetskraft motsvarar tyvärr inte alltid tillgången på kompetens. När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) öppnar upp för att fler borde skola om sig mitt i arbetslivet är det just problemet med matchning han vill hitta en lösning på.

Det är alldeles för snävt att tro att en person som byter karriär tar någon annans jobb. Så fungerar inte arbetsmarknaden. Den är inget nollsummespel. Varje ny person som kommer i arbete är en vinst för alla.

Mattias Karlsson

Politisk redaktör

Trelleborgs Allehanda

Nilla Olsson
Anders Enkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.