Annons
Insändare

”Det mesta mår bra av att utsättas för lite konkurrens”

Svar till Piraten (den 10 februari).
Publicerad 18 februari 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I de offentliga skolorna behövs ingen "vinst", tror man, eftersom politikerna bara behöver begära uttaxering av mera skattepengar från medborgarna när detta är lämpligt, politiskt sett, skriver Lars-Olof Svedberg i ett inlägg om friskolor.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Du menar i ditt svar till mig att "våra barn är värda en bra skola". Men tycker vi inte alla det?

Det eventuella problemet med privata alternativ är att politiker som saknar intresse för, erfarenhet av och förmåga till att åstadkomma heltäckande avtal med privata företag kommer att misslyckas när de försöker. De styrs av sina politiska grunduppfattningar och lever helt enkelt i en värld där dessutom vänstersidan uppfattar ordet vinst som något föraktligt och som "stöld från folket"....

Annons

I de offentliga skolorna behövs ingen "vinst", tror man, eftersom politikerna bara behöver begära uttaxering av mera skattepengar från medborgarna när detta är lämpligt, politiskt sett.

För visst finns det stora problem även i offentliga skolor, alldeles särskilt i skolorna i så kallade utsatta områden. Den som sakligt följer debatten inser detta och ser därför, utan politiska skygglappar, debatten om privata skolinitiativ som partsinlägg från vänsterinriktade politiker. Som helt enkelt inte vill ha privata alternativ någonstans i hela vård-, skola- och omsorgsverksamheten. Och det framgår enkelt av att de framförda argumenten mot privata initiativ är så skruvade partsinlagor att de ofta nog faller sönder vid sakkunnig analys.

Men de låter bra för den som inte gör den analysen!

Så i Sverige har vi en politisk debatt i alla möjliga näringslivs- och friskolefrågor och allt möjligt annat inom politiken på ett sätt som har föga med faktisk verklighet att göra. Och det är förresten direkt sorgligt när politiker inte kan inse meningen med "lönsamhet" i ett företag. Men vad kan man förvänta sig när politik numera blivit ett yrke och format en slags adelsklass av yrkesfolk som lever i sin egen drömvärld?

”Och det framgår enkelt av att de framförda argumenten mot privata initiativ är så skruvade partsinlagor att de ofta nog faller sönder vid sakkunnig analys.”
Lars-Olof Svedberg

När det gäller skolverksamhet tänker jag rätt ofta på hur upprörda mina lärare i den gamla pluggskolan, ”Lutfisken”, ”Svurven”, ”Bacillen” och alla de andra skulle blivit om de kunnat återuppstå och sett hur våra allmänna skolor och dess skolpolitiker ständigt experimenterat med sina fögderier från sådär 1970-talet.

Så ”Piraten”, du tror att jag är för friskolor. Tja, kanske det, men inte mer än annat jag är för när det gäller fritt näringsliv och alternativ i största allmänhet! För jag är övertygad om att omsorgsfullt gjorda upphandlingar i näringslivet är nyttiga för utveckling, praktiskt, tekniskt och ekonomiskt av nästan vilken verksamhet som helst. Och att detta leder utvecklingen framåt. Det finns förvisso undantag där även jag menar att de bör vara offentliga, helt eller i varje fall till stor del. Försvar, domstolar, polis och grundläggande sjukvård är för mig typiska exempel på 100 procent offentlig aktivitet.

Men det mesta därutöver mår enbart bra av att utsättas för lite konkurrens. På lika villkor, observera! Och slår det då ändå fel vet jag att den politiker som gjort upphandlingen får ta ansvar för att misslyckandet. För det är där problemen i så fall finns!

Lars-Olof Svedberg

Annons
Annons
Annons
Annons