Annons
Insändare

Det måste löna sig att ha arbetat ihop pensionen

Vid detta årsskiftet, liksom vid förra årsskiftet, kommer det att löna sig mindre att ha jobbat när man går i pension.
Publicerad 1 december 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med ökade kostnader för mat, boende och allmänna höjda avgifter blir det svårare för pensionärer med låg inkomst att få vardagen att gå ihop, skriver Tommy Bengtsson.
Med ökade kostnader för mat, boende och allmänna höjda avgifter blir det svårare för pensionärer med låg inkomst att få vardagen att gå ihop, skriver Tommy Bengtsson.Foto: Henrik Montgomery/TT

Anledningen är att de senaste åren har garantipensionen höjts betydligt mer än inkomstpensionen. Uppräkningen av garantipensionen sker varje år med inflationstakten. Inkomstpensionen däremot skrivs upp med den allmänna löneökningstakten.

Under föregående år höjdes garantipensionen med över 8 procent, medan inkomstpensionen höjdes med 3 procent. I år kommer garantipensionen höjas med 9 procent – den allmänna pensionen med 1 procent.

Annons

Med ökade kostnader för mat, boende och allmänna höjda avgifter blir det svårare för pensionärer med låg inkomst att få vardagen att gå ihop.

Inflationstakten enligt KPI var 6,5 procent i oktober 2023, samtidigt yrkar privata fastighetsägarna och allmännyttan på hyreshöjningar kring 10 procent.

Regeringens budget för 2024 innebär en skattesänkning för pensionärer som är marginell och gäller både inkomstpension och garantipension.

Den allmänna inkomstpensionen grundar sig på livsinkomsten. Det innebär att man får högre pension ju mer man tjänat under arbetslivet.

Samtidigt finns det en garantipension som skall säkra en daglig tillvaro för alla pensionärer, oavsett hur mycket man arbetat under livet.

Pensionssystemet skall enligt våra politiker visa på att det skall löna sig att jobbat innan man går i pension. Man pratar om att det skall finnas ett ”respektavstånd” som gör att de som jobbat får belöning för detta.

”Tanken med vårt nya pensionssystem är att pensionen skulle bygga på utfört förvärvsarbete.”
Tommy Bengtsson

Tanken med vårt nya pensionssystem är att pensionen skulle bygga på utfört förvärvsarbete. Det känns inte som vi in lever upp till detta i dag. Pensionssystemet liknar nu alltmer ett folkpensionssystem där alla får ungefär samma allmänna pension.

När det saknas koppling mellan arbetsinsatser och pensionsnivån minskar tilliten till ett system där människor kan ifrågasätta nyttan med att arbeta för pensionen.

Riksdagens pensionsgrupp har utökats med representanter från V, SD och MP och således är numera samtliga politiska partier med i pensionsgruppen.

Tidigare löften om att ett långt arbetsliv skall belönas med god pension har svikits och vill man verkligen ha ett inkomstbaserat pensionssystem så finns inga genvägar för våra politiker. Då måste avsättningarna till inkomstpension höjas och komma dagens och morgondagens pensionärer till del.

Tommy Bengtsson, Beddingestrand i december 2023

Annons
Annons
Annons
Annons