Annons
Insändare

Det kommer blåsa snålt med speltimmar på nya Köpingeplanen

Jag läste i Trelleborgs Allehanda (den 14 april) att kommunen ska ta bort konstgräset på Köpingeplanen och i stället anlägga naturgräs med biokolbädd och planvärme för 15 miljoner kronor.
Publicerad 1 maj 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen Planskötaren kommenterar planerna på att ta bort konstgräset på Köpinegplanen för att anlägga naturgräs med biokolbädd och planvärme.
Signaturen Planskötaren kommenterar planerna på att ta bort konstgräset på Köpinegplanen för att anlägga naturgräs med biokolbädd och planvärme.

Ambitionen är enligt Martin Wedin Hansson, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen och Fredrik Sörling, fastighetschef att planen ska brukas av föreningar och Pilevallskolans fotbollsprofil året runt, 1 000-1 200 speltimmar bara mellan oktober och april. Det blir 36 till 42 timmar i veckan under årets sju kallaste, blåsigaste och mörkaste månader. Hur är detta möjligt då en traditionell gräsplan inte bör nyttjas mer än 20 timmar i veckan under perioden april till oktober, då förutsättningarna för god till- och återväxt är som bäst?

Artikeln i TA ger intrycket av att svaret är biokol och planvärme i form av returvärme från fjärrvärmesystemet.

Annons

Vad är då biokol? Enligt en tillverkare ”ett poröst material som hjälper jorden att behålla vätska och näring längre” och ”vid torka håller sig därmed gräs och växter gröna längre”, vilket enligt artikeln i TA ger starkare och längre rötter. Det är bra med ett väl utvecklat rotsystem men det betyder inte att biokol skapar bättre förhållande för gräs att klara vintern jämfört med väl luftad och näringsrik jord, sand och mull som ligger i de flesta fotbollsbäddar.

Planvärme används ofta för att hålla konstgräsplaner i norra Sverige isfria på vintern, och förlänga säsongen ett par veckor under våren och hösten på gräsplaner. Ibland även för att möjliggöra vinterspel på gräs men då för lag i stora europeiska ligor. Gräs behöver en temperatur på minst 6-7 grader för att växa men vi förutsätter att Trelleborgs kommun kommer spendera de okända men antagligen enorma mängder energi som krävs för att hålla Köpingeplanen på en stabil tillväxttemperatur hela vintern.

Hur löser vi avsaknaden av solljus? Som alla andra växter behöver gräs ljus för att växa (fotosyntes) och det har vi inte gott om på vintern. Är tanken att man likt de europeiska storklubbarna i framtiden ska investera i växtlampor så gräset får sin dagliga dos av solljus även på vintern?

Detta pilotprojekt känns ogenomtänkt och risken är att idrottsföreningarna och eleverna på Pilevallskolans fotbollsprofil blir lidande när de står utan spelplan under vintern. Varför inte byta ut den gamla mattan mot en ny konstgräsmatta, till en mycket lägre kostnad? Det finns miljövänliga alternativ till gummigranulat som kokosfiber, sand och kork. Det finns också lösningar för att hålla gummigranulat borta från naturen med hjälp av granulatfällor, granulatstationer och sargar. Inte lika spännande alternativ som biokol men de fungerar, även på vintern.

Jag som skriver är utbildad planskötare, har arbetat med naturgräsplaner och konstgräs i över tio år.

Referens: Biokol: https://skanefro.se/biokol/

Planskötaren

Annons
Annons
Annons
Annons