”Det känns inte som om mina skattepengar gör verklig nytta”

Det är många turer i den nya arvodesberedningen.
Publicerad 22 februari 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
vi som protesterar har aldrig menat annat än att ni politiker, precis som alla vi andra, ska ha skälig ersättning för det jobb ni utför, skriver Pia Dahlbom Rebelo.
vi som protesterar har aldrig menat annat än att ni politiker, precis som alla vi andra, ska ha skälig ersättning för det jobb ni utför, skriver Pia Dahlbom Rebelo.Foto: Alva Andersdotter

”Vi vet att den utomparlamentariska oppositionen inte tycker vi är värda någonting”, säger moderaten Jan Isaksson till TA. ”Men vi som sitter här vet vilket slit politiken är. Skälighet har varit vårt nyckelord.”

Det tål att upprepas, vi som protesterar har aldrig menat annat än att ni politiker, precis som alla vi andra, ska ha skälig ersättning för det jobb ni utför. Men notera att det finns många andra yrkesgrupper som anser att de sliter.

I TA:s chatt för några veckor sedan svarade de fyra kommunalråden på vad de arbetade med och vad de tjänade innan de blev kommunalråd. Två av dem tjänade i nivå med det då föreslagna arvodet, en tjänade långt under hälften, en (Ann K C) vägrade svara, vilket i sig är ett svar.

S och VS har varit märkbart tysta. Det vore intressant att veta vad de två oppositionsråden arbetade med innan de tillträdde sina tjänster? Vilken kompetens har ni, vad tjänade ni, hallå? Ni är ju ändå folkvalda? En intervju i TA kanske?

”Utomparlamentarisk opposition”. Enligt Wikipedia betyder utomparlamentarism att ”man anser att politiska förändringar skall göras direkt i samhället av de berörda, i stället för att beslutas och genomföras av politiska organ såsom kommunfullmäktige…”.

Jag förmodar att Jan Isaksson använder uttrycket i nedsättande mening. Mobben som har den dåliga smaken att demonstrera, det är alltså vi det.

Så ursäkta oss enkla medborgare/väljare/skattebetalare. Men när styret har spårat ur, när stora delar av oppositionen är köpt, när nästan alla partier mjölkar systemet på pengar, ja då återstår för oss medborgare som finansierar det hela bara att gå ut och demonstrera.

Det utomparlamentariska här är snarare att i valrörelsen sades ingenting om nya hittepåjobb med saftiga arvoden och oklar arbetsbeskrivning. Detta prackades på väljarna efter valet.

”Men när styret har spårat ur, när stora delar av oppositionen är köpt, när nästan alla partier mjölkar systemet på pengar, ja då återstår för oss medborgare som finansierar det hela bara att gå ut och demonstrera.”
Pia Dahlbom Rebelo

Under rubriken ”Valuta för skattepengarna” på moderaternas hemsida kan man läsa följande, och man kan roa sig med att byta ut ”staten” mot ”kommunen”:

Den som betalar skatt ska veta att skattepengarna gör verklig nytta. Skattepengar ska inte gå till rent slöseri eller ner i fickorna på kriminella... Svenska skattebetalare ska få valuta för sina skattepengar. Framför allt ska vi använda skattepengarna till att förbättra välfärden och säkra statens mest grundläggande uppgifter. Då kan fler få vård i tid, barnen lära sig mer i skolan och människor känna sig trygga.

I TA läser jag att ordföranden i socialnämnden (M) vill att ledamöterna ska ha extra betalt för att gå på invigningar (någon gång per år, eller två. Är det kanske slitigt?). Arvodesberedningen dribblar vidare. Några dagar senare läser jag om en äldre och multisjuk kvinna som nekas färdtjänst.

Det känns INTE som om mina skattepengar gör verklig nytta.

Pia Dahlbom Rebelo