Insändare

Det kan finnas flera skäl att tacka nej till vaccinet

Det talas om medmänsklighet, om solidaritet, om respekt angående hur vi ska behandla varandra under den rådande situationen i världen.
Publicerad 9 februari 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är just så att vissa individer i dagens läge, av fler anledningar som vi andra inte har rätten att kritisera, inte vill ta vaccinet, konstaterar skribenten.
Det är just så att vissa individer i dagens läge, av fler anledningar som vi andra inte har rätten att kritisera, inte vill ta vaccinet, konstaterar skribenten.Foto: Mary Altaffer

Men var finns respekten för vårdpersonalen? Människorna som varje dag gör sitt bästa för att hjälpa andra så gott de kan. Människorna som sliter för din och min skull. Kan vi sluta kritisera dessa individers val och i stället stötta dem i dessa tider?

I början av pandemin applåderades vårdpersonalen, de hyllades och folk var tacksamma för deras insatser. Men i dag finns det i stället så väldigt många negativa åsikter, tankar och spekulationer kring vårdpersonal och deras val angående det nya vaccinet mot covid-19. Detta, som först och främst rör vårdtagare och personal inom äldreomsorgen, men som snart påverkar resterande personal inom vården. Det är just så att vissa individer i dagens läge, av fler anledningar som vi andra inte har rätten att kritisera, inte vill ta vaccinet.

Det är oroväckande för mig (som har vuxit upp och bor med personer som är engagerade för sitt arbete inom vården) att höra hur folk vänder sig emot dem som valt att arbeta för andras välmående. Att en person inte vill ta vaccinet i dagens läge behöver inte innebära att hen ställer sig mot ”solidariteten” då du, liksom jag, inte kan säga åt en annan människa vad de ska eller inte ska göra med deras egna kroppar. I detta fall behöver en persons val om att inte vilja ta vaccinet i dag, inte betyda att de ställer sig emot det eller inte kommer ta det senare. Vi har alla ett individuellt val som ska respekteras av andra.

Det är faktiskt så att vi lever i Sverige, ett land som på många sätt är väldigt bra. En av mina personliga favoritsaker är att vi har rätten att bestämma över oss själva. Detta är en mänsklig rättighet. En rättighet som jag tror att du gärna vill ha. Borde inte alla då behandlas med samma respekt och behålla denna rätt?

Jag hör och läser om folk som anser att vårdpersonal måste förstå sitt ansvar och ta vaccinet för annars bör de inte arbeta inom vården då de inte bryr sig om människorna de jobbar med. Är detta verkligen vad folk tycker? För mig är det ganska tydligt att det är den exakta motsatsen. Hade de inte brytt sig om människor så hade de inte valt att arbeta inom ett yrke som kräver kontakt med andra. De hade inte heller valt att stanna kvar med tanke på löner, arbetstider och besparingar. Jag ser inte heller att ni andra ställer er i kö för att ta deras plats.

Att en individ som arbetar inom vården väljer att avstå från att ta vaccinet innebär inte att de har en brist på kunskap. Dessa människor ser och upplever hur viruset påverkar verksamheter och enskilda individer. Jag tror därför inte att vi behöver vara rädda för att de har en bristande kunskap inom detta ämne. Så i stället för att säga detta, då det kanske är det bästa argumentet vissa har, anser jag att vi borde väga in andra orsaker till varför en individ väljer att avstå vaccinet. Det kan handla om allt ifrån allergier till en rädsla för vad som kan hända, då vi i dag inte har speciellt mycket information om biverkningar och liknande. Var finns förståelse för att man är försiktig?

”Jag ser inte heller att ni andra ställer er i kö för att ta deras plats.”
Besviken anhörig till vårdpersonal

Jag önskar att vi alla tänker ett steg längre innan vi uttrycker oss om respekt, medmänsklighet och ”allas bästa”. Både du och jag har samma rätt att göra våra egna val, och denna rätt har alla andra också. Även vårdpersonal. Jag hoppas att vi tillsammans kan försöka inse detta och på så vis bilda en starkare känsla av förståelse för varandra.

Slutligen vill jag säga att jag inte ställer mig mot vaccinet. Det är något som vi verkligen behöver och jag kommer själv ta det när jag får möjligheten. Däremot kommer jag inte skuldbelägga någon annan för att de väljer att avstå i nuläget. Vi måste fortfarande tänka på att det finns ett individuellt ansvar liksom ett samhällsansvar. Jag hoppas att ni som klagar på och uttrycker er negativt mot vårdpersonalen inte är de som struntar i restriktionerna och trängs i affärerna.

Besviken anhörig till vårdpersonal