Annons
Insändare

Det går att bli spelfri

Insändare • Publicerad 28 november 2006
Det finns hjälp att få om spelet har tagit kontrollen över ens liv, skriver insändareskribenterna. Arkivbild: Tommy Svensson
Det finns hjälp att få om spelet har tagit kontrollen över ens liv, skriver insändareskribenterna. Arkivbild: Tommy SvenssonFoto: 

Spel har uppmärksammats mycket i media. Det beror inte på att spel skulle vara något nytt. Spelproblem fanns redan på 1800-talet. Däremot har beroendeproblematiken blivit mer känd, allt eftersom själva spelandet har ökat, i takt med det enormt stora spelutbudet.

För oss som arbetar med behandling, finns några saker vi gärna skulle vilja dela med oss av till läsarna.

Annons

Det finns hjälp att få om spelet har tagit kontrollen över ens liv.

En person som varje dag under en lång period, utför en viss handling (exempelvis spelar) formar ett slags "spår" i hjärnan. Man kan säga att en viktig del av hjärnans funktion, "kidnappas" av handlingen. (spelet).

Hjärnan vet inte vad spel är, men tror, eftersom det görs varje dag och dessutom ger stimulans, att handlingen är viktigt. Samma funktioner som styr vår överlevnad som individer, träder i kraft för att upprätthålla spelandet.

Detta innebär att när någon försöker sluta spela, så reagerar hjärnan med att sända ut kraftiga "signaler", för att fånga spelarens uppmärksamhet.

Budskapet är tydligt och ensidigt: SPELA! Detta kan jämföras med vad som händer när man bantar. Hjärnan skriker då efter mat!

När en person utsätts för detta, är det lätt att tro att det betyder att det inte går att förändra spelbeteendet. Inget kan vara mer fel!

Den behandlingsmetod som vi använder oss av, kognitiv beteende terapi, (KBT) utgår ifrån att spelet fyller en funktion och att ett felaktigt inlärt beteende, går att "lära om".

När det gäller spelimpulsen, det så kallade "spelsuget", så spökar hjärnan och startar samma system. När tankar på spel dyker upp reagerar spelaren känslomässigt och upplever då ofta en tvingande känsla av att "jag måste spela".

Det är då viktigt att förstå att detta INTE innebär att man måste verkställa tankarna/impulserna. Att tänka på spel, är alltså inte samma sak som att spela men man måste helt enkelt lära sig att hitta nya vägar/nya spår/nya alternativ till den funktion som spelandet fyller.

Det finns således stora möjligheter att verkligen förändra sitt liv och bli spelfri!

Annons

Spelberoendeteamet i Malmö,

SDF Södra Innerstaden,

Anne Nilsson,

Thomas Karlström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons