Annons
Insändare

Det fria skolvalet är inte längre så fritt

Som boende på Gislövs strandmark och där vi nu har hamnat precis på andra sidan gränsen och numera tillhör Smyge upptagningsområde ställer även jag mig frågande till hur bildningsnämnden tänkt.
Publicerad 20 februari 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten tror att fler kommer att ta bilen till skola och jobb för att få ihop livet efter de nya skolområdesindelningarna.
Skribenten tror att fler kommer att ta bilen till skola och jobb för att få ihop livet efter de nya skolområdesindelningarna.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Enligt Sven Lindkvist i TA (den 15 februari) så har man rakt av gått på tjänstemännens förslag, samtidigt säger man att man ska lyssna på invånarna, det känns som att man missade den sista delen när man tog detta beslut. Förslaget från tjänstemännen har inte någonstans tagit hänsyn till invånarna utan endast fokuserat på minska antalet klasser. Att hänvisa till det fria skolvalet är lätt, men när hela gränsförflyttningen går ut på att flytta blivande elever från Serresjö till Smyge är det lätt att inse att det fria skolvalet inte längre är så fritt då valet är i mån av plats och det i så fall förutsätter att andra väljer att köra från centralorten till Smyge för att lämna sina barn, vilket inte känns så troligt.

För vår del innebär detta att vårt barns lekkamrater i samma ålder kommer gå på Serresjö då de helt enkelt hamnat på andra sidan gränsen eller har syskon som redan går där och därmed har förtur till platserna. Att ta sig till arbetet på cykeln och lämna barn på vägen är inte längre heller att tänka på om vi ska ta oss 7,5 km till Smyge först, utan detta kommer leda till att fler tar bilen till både skola och jobb samt att barnen får mindre tid med sina föräldrar och kommer behöva mer tid på fritids.

Annons

Jag hoppas att bildningsnämnden tänker till och tänker om i detta beslut.

Erik

Annons
Annons
Annons
Annons