Annons
Insändare

Det finns inga planer på nedläggning

På grund av ändrade skatteintäkter har vi varit tvungna att lägga besparingar på alla sjukhusen så även i Trelleborg men det är tveksamt om det är rätt att dra ner på den palliativa vården. Det skriver Birgitta Svensson (KD), ledamot i regionfullmäktige.
Insändare • Publicerad 31 mars 2010

Svar till Ann-Christin Nilsson (SPI), Göte Nilsson (SPI), Gert Rosenquist (SPI), den 25 mars.

I en artikel i Trelleborgs Allehanda undrar ovanstående SPI-representanter om Trelleborgs lasarett är nedläggningshotat.

Annons

Jag kan lugna artikelförfattarna och andra Trelleborgare. Det finns inga planer på att lägga ner Trelleborgs lasarett. Här kan jag tala för samtliga partier i den femklöver som regerar Region Skåne.

Vidare vill jag klargöra att ingen politiker har fattat beslut om neddragningar inom den palliativa vården. Tvärtom har man tillskjutit många miljoner för att förbättra och se till att det blir likvärdig palliativ vård i hela Skåne.

För den skull får inte den palliativa vården försämras där den fungerar bra vilket den gör i Trelleborg. Detta har jag bestämt protesterat emot.

Ett tjänstemannaförslag har däremot inneburit att minska vårddagsersättningen för den palliativa vården med ungefär hälften. Detta innebär en stor minskning för den palliativa enheten i Trelleborg, eftersom den slår hårt mot de mindre enheterna. Detta står jag absolut inte bakom. Vi kristdemokrater har framfört detta och fortsätter att kämpa för att det kommer en ändring till stånd.

Jag sitter i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne, där har vi lagt ett uppdrag för 2010 till sjukhuset som innebär en uppräkning och inte någon neddragning för den palliativa enheten på sjukhuset.

På grund av ändrade skatteintäkter har vi varit tvungna att lägga besparingar på alla sjukhusen så även i Trelleborg.

Jag tycker att sjukhusledningen har ett stort ansvar för de problem som drabbat den palliativa enheten. Nuvarande sjukhuschef är ensam bland sina kolleger i Skåne att lägga sparbeting på palliativ verksamhet och vården i livets slutskede.

Det är ytterst tveksamt om han ha rätt att göra så. Det framgår tydligt i Region­ens reglemente, att chefer är skyldiga att producera den vård som uppdraget omfattar.

Besparingar på 2,5 miljoner kronor, som drabbat den palliativa enheten, vilken består av 6–8 platser, drabbar patienter och anhöriga mycket hårt.

Personalen får svårt att leva upp till den vision och kvalitet som man har idag.

Annons

För oss kristdemokrater är den palliativa vården, samt vården i livets slutskede, absolut den hösta prioriteringen.

Själv har jag under hela min tid som regionpolitiker kämpat för detta och kommer fortsättningsvis att göra så.

Jag var med och drev igenom att vi 2005 fick en hospiceverksamhet på Trelleborgs lasarett. Det kunde lika gärna blivit Malmö som fått alla platserna.

Jag har alltid varit stolt över vår hospiceavdelning med dessa fantastiska eldsjälar till personal.

Min förhoppning är att problemen kommer att lösa sig. Jag vet att man försöker hitta lösningar så låt oss inte ge upp hoppet.

Ni skriver vidare i er artikel att det är dags för Trelleborgspolitiker i Region Skåne att hålla sig vakna, lyssna på personalen inom vården och försöka påverka.

Vad vet ni om detta?

Jag kan försäkra er att jag aldrig sovit när det gällt den palliativa vården

SPI har ingen representation i regionpolitiken så det hade kanske varit på sin plats att ta reda på fakta innan ni uttalar er.

Ytterligare en sak som måste nämnas är att man som regionpolitiker måste se till hela Skåne och inte bara sin egen hemkommun även om det är naturligt att man bevakar sin kommuns intresse med tanke på det mandat man fått av väljarna.

Annons

Ställ upp nu alla politiker i både region och kommun så att vi får den bästa tänkbara vården i livets slutskede både i hemmen och på våra sjukhus.

Birgitta Svensson (KD)

ledamot i regionfullmäktige

Martin Strandberg
Birgitta Svensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons