Annons
Insändare

Det finns fler hundar begravda

Insändare • Publicerad 20 december 2005

Gång på gång vädjar föräldrar, lärare och elever om hjälp. Ledande kommunalrådet Egil Ahl och resten av ledningen inom skolväsendet i Trelleborg nonchalerar dem.

I ett öppet brev till alla trelleborgare med intresse för utvecklingen av skolan (den 3 december) skriver man "Bakom spjutspetsskolan står Trelleborgs politiker som i total enighet i konkreta mål formulerat vad skolåren ska ge våra barn och ungdomar. elever utifrån sina behov och förutsättningar ges de bästa förutsättningar att lyckas."

Annons

Mycket intressant att "alla politiker var eniga".

Vidare: "Skolan kan dock inte ensam göra det här jobbet, det måste ske i samarbete med föräldrarna. Personalen inom skolan har en nyckelroll i förändringsarbetet och har gripit sig an delvis nya arbetsuppgifter med stort engagemang, men också med viss oro för arbetsbördan."

Om det har skett i samarbete med föräldrar och personal inom skolan varför då mycket protester och sjukskrivningar? Ekvationen går inte ihop!

En snart före detta lärare i Trelleborg (den 3 december) skriver: "Dessutom ska allt som händer i skolan rapporteras till processledare, som ska rapportera till barn- och ungdomschefen som i sin tur ska rapportera till sin skolchef Barbro Melander.".

Det betyder att skolchefen har specialiserat sig på att lyssna på rapporter. 125 processledare då är veckans schema fullspäckat.

Dagens spjutspetsskola kan döpas om till "polisrapportskola".

Vad händer med elevernas, lärarnas och föräldrarnas inflytande i förändringsarbetet med skolan i det demokratiska Trelleborg?

Det finns en förklaring till varför lärare, rektorer och processledare pratar med varandra på fritiden. De hinner inte på grund av kaninexperimentet spjutspetsskolan som leder till arbetsöverbelastning.

Om man som processledare eller rektor i grund-skolan i Trelleborg övernattar tillsammans i Östra Grevie förbättras föreutsättningarna för samarbete och rapportering. Karusellen startar om från början och man laddar batterierna.

Lärarnas arbetsbörda och stress ökar i samband med rapporteringen och följs av sjukskrivningar, korta och långa med slutresultatet snart före detta lärare i Trelleborg.

Annons

Då kan man låna in nyutbildade lärare som går bort sig i den kaotiska spjutspetsskolans djungel. Så varsågod utnyttja vikarierande lärare utan fast anställning och få ny utbrända timanställda lärare.

En fast anställd lärare med lång tids arbetslivserfarenhet kostar mer än en timanställd vikarie. Där kan man spara skattepengar för konsulter, kurser för ledningen, utbildningar, fina middagar med övernattning i Östra Grevie för 135 processledare och rektorer i Trelleborgs grundskolor.

Jag tycker att man borde gräva djupare för att få stopp på generositeten med skattebetalarnas pengar. Koppla in revisorer och kräv redovisning för varje krona. Det borde vara billigare än "ekonomisk planering".

Glöm inte heller arbets-inspektörer som ska utreda arbetsförhållande av lärare-elever.

Utbrändhet av lärare måste tas på allvar som en varningssignal!

Observera att under hela debattperioden har kommunalrådet Egil Ahl som förespråkare för spjutspetsskolan och andra ledande politiker i förändringsprocessen varit passiva. Man valde taktiken att ligga lågt och inte svara de som är missnöjda. Beror det på enighet från början?

Jag tycker att det är ansvarslöst nonchalant och kränkande av er!

Radojka Stojkov,

intresserad av utvecklingen av skolan

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons