Annons
Insändare

Det behövs en demokratigrupp

Insändare • Publicerad 13 januari 2006

Egil Ahl biter den hand som föder honom när han angriper Trelleborgs Allehanda, och påstår att tidningen driver "en aggressiv oppositionspolitisk debatt". Gudarna skall veta att du, Egil, inte kunnat driva din odemokratiska politik utan det stöd du dagligen får från Trelleborgs Allehanda. Hur många gånger har inte, för dig "obehagliga" nyheter, sorterats bort från nyhetssidorna? Med ett neutralt återgivande av nyhetsflödet, där fakta hade kommit före hänsynen till dina pekfingrar, hade du inte kunnat stoltsera med att du har 47 procent av rösterna bakom dig.

Du skriver att eftersom du innehaft makten så länge, har du skaffat dig erfarenhet och kunskap. "Ta in en person som saknar detta - vad får vi då?" En sak är säkert. Vi hade fått mindre maktmissbruk! Då hade vi plötsligt fått många hjärnor som kunnat samarbeta. Då hade kommunledningen kunnat ta itu med de olika problem som finns, utan att till varje pris prioritera åtgärder för att ledningen inte skall kunna prickas.

Annons

Denna prioritering gör att Trelleborg har många problem som tar orimligt lång tid att lösa, om de över huvud taget blir lösta. Nämnas kan skolan och miljön som är två av de större problemen. Jag fick personligen kunskap om demokratibristen i kommunledningen när jag 1999 blev invald i Vattengruppen, som arbetar med frågor kring dricksvattenföroreningen samma år. Den frågan skall nu upp i miljödomstolen för tredje gången, efter att kommunen förlorat de båda första! I debatten om skolan använder kommunledningen samma taktik som visat sig gångbar tidigare. Lägg locket på! Svara på så lite faktafrågor som möjligt. Lägg stor energi på att ta reda på de klagandes identitet, och visa det! Det skrämmer andra! Starta olika reklamkampanjer, så att folk på stan tror att allt är lugnt!

I samband med att jag fick insyn i demokratibristen i kommunledningen, förvånades jag över att det inte fanns någon opposition från övriga partier. Jag funderade över orsaken till detta, och när jag träffade en av mina vänner som sitter i kommunfullmäktige sedan många år tillbaka, frågade jag om han kunde förklara orsaken för mig. Han svarade då ordagrant. "Om du går emot Egil, så sparkar han undan benen under dig, sen vänder han ryggen mot dig och du får inte ett djävla dugg gjort."

Trelleborg behöver en Demokratigrupp.

Trelleborg hade också behövt en tidning som vågar skriva "obehagliga" nyheter utan att först fråga Egil!

Jan Larsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons