Annons
Insändare

Det bästa i livet är gratis

Insändare • Publicerad 4 juni 2009

Enligt Bengt Brülde, doktor i praktisk filosofi ökar inte det totala välbefinnandet när ett land blir rikare. Statistiskt tyder inget på att materiella ting gör oss lyckligare. Eftersom vi ständigt jämför oss med andra höjs bara ribban. Och vem tror att vi blivit allt mer lyckliga för varje generation? En solig dag, en öm blick, blomdoft eller en vacker skogsbacke har glatt människor i alla tider och detta långt innan antidepressiva medel pumpades i folk på löpande band. Jag kan glädjas över en nyköpt pryl, men tillfredsställelsen när jag själv har bakat, renoverat eller sytt om något slår det nyköpta med hästlängder. När man minns mödan och glädjen är man också mer rädd om prylen/plagget/maten.

Geologer varnar för en hotande allomfattande oljebrist. Ingen fara, säger – ekonomer. Klimatexperterna varnar för växthuseffekten. En bluff, säger en del – ekonomer.

Annons

Psykologer och filosofer påstår att ett överflöd av materiella ting inte gör oss lyckligare. Jodå, säger – ekonomer och får som vanligt stort utrymme i tidningarna.

Inte har jag något minne av att ekonomer var smartare än naturare och humanister under min skoltid. Är det månne så att det är pengar och inte vishet som styr världen?

Livsnjutare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons